Екоминистърът Юлиaн Попов: Проверяват се сигналите за незаконни зауствания около Царево

  • 07 септември 2023 20:46

  • 1020
  • 0
Екоминистърът Юлиaн Попов: Проверяват се сигналите за незаконни зауствания около Царево
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

„Вероятно има незаконна сеч в Странджа, но вероятно това не е свързано с бедствието. Територията е определена в плановете като такава с висок риск, но подобни валежи не могат да бъдат предвидени“. Това каза в ефира на БТВ министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12.

„Можем да мислим как да сме по-подготвени, да има система за предупреждение, да не се строи и да няма каравани край рискови места като сухи дерета“, посочи той.

Можеше ли да се предотврати бедствието по Черноморието?

„Има много случаи на промени на сухи дерета, на земни маси заради строителство. Прибързано ще бъде да дам оценка каква е човешката намеса в този казус. Наводненията се причиняват в Северна България след засипване на канали, предвидени за отвеждане. Не мисля, че това е причината тук“, добави Попов.

„Ще преосмислим и прегледаме плановете за управление на риска от наводнения. Те са в процес на обществено обсъждане. Наводнението ще се отрази в прегледа на плановете за четирите басейнови дирекции в страната“, обясни министърът.

„Напълно разбирам бурната реакция за тръбите по плажове. Ние трябва да отговорим на обществената тревога и сигнали. Проверените тръби са законни зауствания. Трябва да се провери дали имат връзка с нерегламентирано отвеждане на води в горната част. В момента и все още много от водите са силно замърсени от повлечените отпадъци“, каза той и уточни, че все още продължават проверките за зауствания.

„Има риск при къпане в морето в района. На някои места замърсяванията са минимални, а на други – по-концентрирани. Не цялото Черноморие е засегнато“, допълни министърът на околната среда и водите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини