Правната комисия прие само част от проекта на Закона за противодействие на корупцията

  • 07 септември 2023 18:23

  • 1071
  • 2
Правната комисия прие само част от проекта на Закона за противодействие на корупцията
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Правната комисия прие на второ четене част от проекта на Закона за противодействие на корупцията, внесен от Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, (ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в -СДС) и група народни представители. Комисията реши да продължи работата по проекта на извънредно заседание във вторник.

С проекта се урежда работата на Комисията за противодействие на корупцията. Основният дебат досега беше колко членове да има комисията, колко дълъг да бъде юридическият стаж на кандидатите за членове и колко да бъде мандатът им.

Към момента правната комисия прие Комисията за противодействие на корупцията да се състои от трима членове, като всеки един от тях председателства комисията на ротационен принцип за по две години.  Кандидатите за членове трябва да имат висше юридическо образование и най-малко пет години професионален стаж. Те ще се избират от Народното събрание, а мандатът им ще бъде шест години. 

Първа ротация в парламента! Анна Александрова замени Стою Стоев в Правната комисия

При всеки избор на ръководство на Комисията се сформира нарочна номинационна комисия от пет независими члена - по един член, предложен от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на Република България и от Сметната палата. Номинационната комисия ще извършва оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от кандидатите и ще изслушва концепциите им в открито заседание.

Според проекта на закона Комисията за противодействие на корупцията ще извършва действия по превенция, предотвратяване, разкриване и разследване на корупционни престъпления чрез събиране, анализиране и проверка на сведения при или по повод информация за прояви на корупция от лица, заемащи публични длъжности, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1071 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
17.05.76 - Перник

2023.09.07 | 19:06

1
Че че сарафов е бая грозен тип и със селска физиономия.
надежда дойчева е много грозна мангалка

2023.09.07 | 19:07

2
Друго си е интелектуалната физиономия на убавицата на дойчева.

Добави коментар

Водещи новини