Фандъкова: 73 училище „Владислав Граматик“ вече произвежда тока си само

  • 28 август 2023 13:53

  • 731
  • 0
Фандъкова: 73 училище „Владислав Граматик“ вече произвежда тока си само
© Булфото (архив)

73 средно училище „Владислав Граматик“ вече произвежда тока си само, каза за БТА кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, която провери на мястото новоизградената система от соларни фотоволтаични панели в училището. Системата е изградена на част от покрива на сградата и е на база на публично-частно партньорство. 

Инвестициите в училища и детски градини продължават, като в този случай говорим за енергийни възобновяеми източници - соларни фотоволтаични панели, термопомпи и други, обясни кметът. Всичко това е част от нашия "План за действие за устойчива енергия и климат", които разработихме и приехме преди две години, посочи Фандъкова. Тя допълни, че до 2030 г. се предвижда поставянето на възобновяемите енергийни източници във всички общински сгради, в които е възможно. Акцент са училищата и детските градини. Обследвали сме покривите на всички училища и детски градини, за да се установи дали е оптимално поставянето на фотоволтаични системи, каза Фандъкова. 

Фандъкова: „Младост“ е петият район, в който подменяме старите контейнери за отпадъци

По думите на Фандъкова, вече има две училища и над 20 детски градини, в които има фотоволтаични системи и продължават с тези инвестиции. Кметът даде за пример изграждането на детска градина в район „Кремиковци“, където се изгражда и вътрешноотоплителна инсталация и система за използване на геотермална енергия.

Фандъкова посочи, че 73 СУ „Владислав Граматик“ е и едно от трите училища, с които са кандидатствали по "Плана за възстановяване и устойчивост". Тук ще бъде изграден нов четириетажен корпус със спортна зала и топла връзка към съществуващите сгради, каза тя. Това ще позволи на училището да премине на обучение в една смяна и ще създаде по-добра среда за децата.

Директорът на 73 СУ „Владислав Граматик“ Иван Петков обясни, че поставянето на фотоволтаична система е стара идея, която вече е факт. По думите му, една от стратегиите на училището е намаляването на разходите, като се започне от намаляване на сметките за ток и се стигне до намаляването на въглеродните емисии в по-глобален мащаб. Работи се и по това осветлението в коридорите да бъде автоматично, като по този начин ще се избегне забравянето на включени лампи. Директорът допълни, че имат същата идея и за автоматизиране на мивките, като се направят с фотоклетки. По този начин ще се употребява вода само тогава, когато е необходимо, обясни той. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини