Тодор Тагарев ще участва в неформална среща на министрите на отбраната в Испания

  • 28 август 2023 13:45

  • 954
  • 1
Тодор Тагарев ще участва в неформална среща на министрите на отбраната в Испания
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз, която ще се проведе на 29 и 30 август в Толедо, Кралство Испания.

Във фокуса на дискусиите ще бъде приносът на ЕС към сигурността на Украйна, включително военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна, трипистовия подход за засилване на военната помощ за Украйна и мерките за помощ по линия на Европейския инструмент за мир. Министрите на отбраната ще обсъдят и последиците от руската агресия срещу Украйна на регионално и глобално ниво.

За участие в сесията са поканени генералният секретар на НАТО и заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции. Ситуацията по сигурността, военните мисии и операции на ЕС в Африка и Западните Балкани в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (OПСО) на Съюза, както и напредъка по отношение на капацитета на ЕС за бързо развръщане, също присъстват в дневния ред за срещата. 

БСП с въпроси към министър Тагарев

Преди началото на неформалната среща на 29 август 2023 г. министър Тагарев ще участва в заседанието на Борда на Сателитния център на ЕС, което ще се проведе в Торехон де Ардос във формат министри на отбраната.

Ще бъдат дискутирани ролята, постиженията и развитието на Сателитния център, в съответствие с определеното ниво на амбиция в Стратегическия компас и Стратегията на ЕС за сигурност и отбрана в космическото пространство.

Последвайте канала на

Нора Виткова
954 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Седесарски

2023.08.28 | 14:31

1
Почнаха да се сбират тихом-мълком да видят как да се измъкнах сухи от голямото поражение в усраина.

Добави коментар

Водещи новини