Бивш наш посланик в Москва: Над 90% от петрола, който влиза през "Росенец", е руски

  • 07 август 2023 09:07

  • 553
  • 1
Бивш наш посланик в Москва: Над 90% от петрола, който влиза през "Росенец", е руски
© Novini.bg/ Canva

Над 90% от петрола, който влиза през "Росенец", е руски. Това заяви пред bTV Илиян Василев, бивш посланик в Москва и енергиен експерт.

Хубаво е, че управляващите се отказаха от бързо прекратяване на концесията за „Росенец“, защото в противен случай можеше да се отрази на пазара на горивата, каза още експертът. 

В края на миналата седмица президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на парламента, даващо възможност за предсрочно прекратяване на  концесията на нефтеното пристанище „Росенец“.

ПП-ДБ с позиция срещу Радев, след като президентът сезира КС заради спирането на концесията на „Росенец“

„Начинът, по който НС реши да прекрати концесията, като посока е добро решение, но като начин е много проблемен, защото поставя една мина в полето на правителството и то огромна мина. Уреждането на въпросите около достъпа на танкери, на суровина до рафинерията в условията на отнета концесия се създаваше проблем от гледна точка на възможността да се оспорва правното основание. И това може да се използва от „Лукойл“ пък да се създадат проблеми с ограничаване или прекратяване на доставките“, обясни Василев.

Той напомни, че всяко смущаване в доставките няма как да не се отрази на пазара на горивата и на цените. Според експерта можем да продължим и без руски петрол, но това трябва да стане постепенно.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
553 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
и с концесия и без концесия

2023.08.07 | 09:39

1
Лукойл действат, както им каже Джуджето... Някакви фантазии за противното?

Добави коментар

Водещи новини