Дянков: Алжир ни върна целия си дълг

  • 03 август 2012 14:44

  • 1377
  • 5
Дянков: Алжир ни върна целия си дълг
©

България си върна 100% от алжирския дълг.  Днес по сметката на Министерството на финансите са постъпили 14.3 млн. щатски долара, обяви финансовият министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

Той припомни, че дългът е от края на 80-те години. "До 1993-та година Алжир дължи 9.5 млн. долара, заедно с всички лихви по тях се получават 14.3 млн. долара. Подписахме миналата седмица, но изчакахме и парите да дойдат. Имаше 30-дневен срок, днес обаче са в сметката на Министерството на финансите", посочи министърът.

По думите му това е първият дълг, който държавата България си е върнала на 100%, без да опрости нито цент. "Всички пари, които ни дължаха и като лихва, и като главница сме ги взели. Казвам това, защото предишните няколко дълга от този регион, от Близкия изток, особено по време на Станишев, са вземали нула процента. От 300-те милиона за Либия, България не е взела нито цент, всичките ги е опростила по времето на Станишев. От иракския дълт, който е бил 1.3 млрд. долара приблизително, сме взели под 200 милиона, тоест, опростили сме почти всичко. Заради това макар че тук сумата е по-малка, понеже е на 100%, смятам, че е голям успех", каза Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

Министърът посочи, че България си връща алжирския дълг напълно и без посредници. "Предишното правителство често е използвало частни фирми, които уж са водили преговорите. От началото на управлението имаме такъв принцип – директно министерство към министерство. От около две години работим с Министерството на финансите на Алжир, убеждаваме ги, че е в техен интерес да платят тази сума, за да имат по-добър достъп до международните пазари. След около две години намерихме подкрепа от техния финансов министър и успяхме да си приберем тези пари", каза той.

Според него при директното водене на преговори, се връща много по-голям процент от дължимото, а в случая с алжирския дълг - 100 %. "Министерството на финансите води преговори с още пет-шест държави от Близкия изток и от Африка за връщане на дълг. Надявам се до началото на следващата година, защото тези преговори обикновено продължават една-две години, и с други държави да имаме успехи.  Най-големият длъжник на България в момента е Куба – те ни дължат около 300 милиона долара. Там ще е по-трудно, защото правителството не е демократично, но водим преговори. Възнамеряваме да предявим иск към новото либийско правителство, защото не смятаме, че политиката на Станишев чисто и просто да опрости дълга, е била правилна. Тогава правителството в Либия е било нелигитимно, според много държави. Подготвяме иск за около 300 милиона. Друга държава, която ни дължи, е Мозамбик, Ангола, доста държави в Африка и там сме най-активни в момента. Общо сумите са от порядъка на няколкостотин милиона долара", каза още Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1377 5

Коментари 5

Добави коментар
kev1n

2012.08.06 | 12:44

3
моля те питай станишев :) нали видя опростили 1 млрд долара на ирак... ;) това ни е магистрала хемус че и отгоре.. цяла северна българия ше живне ако го имаше това.. а предното правителство ни го набу целия в г.зовете.. и земете догудина пак да гласувате за тях :)
Бедна ти е фантазията .

2012.08.07 | 16:41

5
Една магистрала не осигурява разтеж ,а само повече такси за чиновниците които дремят по цял ден в София и се чудят за какво да искат бонус ! По магистралите в нормалните страни се движат автомобили със презадоволени съвременни хора които не живеят на ръба на оцеляването като нас . Магистралите в България просто ще осигурят възможност стоките на Турция да достигат до Европа , а на Европа до Близкият Изток и Хазната ни ще си прибира таксите , а за нас пак ще има среден пръст по традиция !

2012.08.06 | 12:44

4
Едно е сигурно , а именно, че няма да гласувам за ГЕРБ ! Три поредни правителства на комунисти и мафиоти ( сегашното и предишните две ) са ми достатъчни !

2012.08.06 | 12:44

2
Само интересно как едни други брадски страни като Сирия, Либия, Ирак и Авганистан не си върнаха дълговете !

2012.08.06 | 05:12

1
propusna matu6kata rusiq, deto ni dalje6e 300 000 000 $, ama komunisti4eskoto pravitelstvo i' gi oprosti do 30 000 000, koito o6te ne sa varnati.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини