Вписването на българите в Конституцията на РСМ: Промени и очаквания

  • 26 юли 2023 14:41

  • 790
  • 0
Вписването на българите в Конституцията на РСМ: Промени и очаквания
© Novini.bg/ Canva

Българската общност в Република Северна Македония няма нито един представител в институциите. С конституционните промени тези назначения трябва да се случат. Това обясни пред БНР Петър Колев, председател на партия Граждански демократичен съюз в Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1269

В парламента на западната ни съседка вече започна процедурата по вписване на българите в Конституцията. Това е задължително условие, за да може Скопие да продължи своя път на евроинтеграция. Но за да станат факт промените, не  е достатъчна волята на управляващото мнозинство. Необходимо е за тях да гласуват и представители на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, които казват, че не биха го сторили.

Любомир Кючуков: С вписването на българите в Конституцията на РСМ ще има българско малцинство и небългарско мнозинство

Нужно е квалифицирано мнозинство от две трети, обясни  той в предаването "12+4". Колев напомни, че за последните 30 години в Северна Македония са осъществени ключови промени, диктувани от пътя на нейната интерграция в НАТО и ЕС, и не би се изненадал, ако това се случи  и този път. Надява се, че те ще са факт до средата на август.

Петър Колев отбеляза, че България е успяла да привлече в своята дипломатическа активност европейските си колеги. Той смята, че това ще обвърже и бъдещите процеси, които ще текат в РСМ. 

"С тази промяна в Конституцията институциите ще се задължат да признаят, че днес в Северна Македония живият хора, които се самоопределят като българи. ЕС заяви, че ако не бъдат приети, РСМ ще изпадне в политическа изолация".

Той обясни, че след приемането на промените в Конституцията би трябвало да се върви към промяна на учебниците по история, отваряне на досиетата на тоталитарните служби и активна борба с езика на омразата. 

"Тези неща произтичат от Договора за добросъседство, който е част от преговорната рамка на РСМ.

Комисия в парламента на РСМ реши българите да бъдат вписани в Конституцията

Някой в РСМ се опитва да представи проблема за правата на човека като проблем от двустранните отношения, но той е общочовешки. Недопустимо е да се извършват престъпления от омраза. Тези примери трябва да стигат до европейските институции". Докладът за напредъка на РСМ е отложен за пореден път, напомни Петър Колев.

Той обясни още, че цялото ръководство на неговата партия е било подложено на репресии – уволнения от работа и завеждане на наказателни преследвания.  

"Очакваме конкретни мерки от македонското правителство".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
790 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини