Любомир Кючуков: С вписването на българите в Конституцията на РСМ ще има българско малцинство и небългарско мнозинство

  • 25 юли 2023 17:39

  • 1773
  • 0
Любомир Кючуков: С вписването на българите в Конституцията на РСМ ще има българско малцинство и небългарско мнозинство
© Нова нюз

Това е съотошението, което се очаква да присъства в Скопие. Правителство прави всичко възмжно да изпълни всички условия от преговорната рамка с ЕС. Основното е включването на българите в Конституцията. Това коментира Любомир Кючуков след като Комисията по конституционни въпроси в македонския парламент прие българите и други пет националности да бъдат вписани в основния закон на югозападната ни съседка

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

ВМРО-ДПМНЕ е дълго поддържана, агресивна позиция. На правителството са необходими 80 от 120 гласа, то не разполага с тях. Опозицията има гласове да го блокира. Ако това не стане РСМ няма да може да започне преговорите за членство в ЕС. До ноемрви ЕК ще представи резултатите от прегледа, преди да започнат реалните преговори. Ако условието не бъде изпълнено има шанс Албания и Македония да бъдат разделени. Тоест преговрите с Албаняи да започнат, а със Северна Македония – не, допълни Кючуков. 

Комисия в парламента на РСМ реши българите да бъдат вписани в Конституцията

В сегашната Конституция е вписано, че има македонски народ и части от 6 народа. Към тях ще се добавят още шест – хървати, словенци, черногорци, египтяни, евреи и българи. Ние ще станем един от 12-те народа, които съставляват населението на РСМ. Македония не преговаря с България вече, тя преговаря с ЕС. Това вписване на българите не се вписва в бълграската кауза и позиция по отношение на етническото развитие на населението в Северна Македония. От гледна точка на процеса поставихме критерии, които да изпълнят. В дългосрочен план – с това вписване има българско малцинство и небългарско мнозинство, отбеляза зам.-министър на външните работи.

Македонизъм е съществувал като държавна политика от 100 години. Това, което ние постигнхме е да го превърнем от държавна политика в общестена нагласа. Преди пет годин по-малко от 2% смятаха България за враг, а сега е близо 50%. Ветото, което поставихме на ниво граждани беше изтълкувано като спиране на държавата към присъединяване в Европесйкия съюз, допълни Любомир Кючуков. 

По думите му отношенията между България и Република Северна Македония са на най-ниско ниво. 

Според него войната в Украйна може да напусне територията на  Украйна и да мине в акваторията на Черно море. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини