Денков за заплахата от руския депутат: Русия няма да посмее да ни нападне, защото сме член на НАТО

  • 24 юли 2023 14:04

  • 15624
  • 0
© Булфото (архив)

Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България. С това изказване той минава граници, които не са приемливи, затова ще говоря с МВнР. Това заяви премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С пред журналисти.

Той обаче подчерта, че руският посланик в България Елеонора Митрофанова няма да бъде обявена за persona non grata заради изказването на руския депутат.

Руски депутат посочи България като следващата цел на войната

Не трябва да се поддаваме на провокации. Голяма част от тези изказвания се правят за вътрешна употреба, за руската публика, за да видят колко велики неща се вършат от Кремъл. Целта е да се сплаши българското население, но няма опасност за България. Ние сме членове на НАТО и по тази причина Русия няма да посмее да ни нападне, увери българският премиер.

Относно полемиката около смяната на националния празник 3-ти март с 24 май акад. Денков посочи, че тази идея не е нова.

„Като човек на науката и просветата за мен 24 май винаги е бил най-светлият празник, който ни обединява. Това е празник, който не ни вторачва само в миналото, а прави преход от миналото към бъдещето. Ако г-жа Нинова е против 24 май, нека да каже коя дата е по-подходяща“, коментира премиерът, който уточни, че въпросът няма да бъде поставян на национален референдум.

Нинова с първа реакция за конституционните промени, готвени от ПП-ДБ

По отношение на служебните кабинети Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С поясни, че те трябва да отпаднат от Конституцията, защото „когато имаме дълги периоди на служебни правителства, има еднолична власт“.

Ако имаме поредица от избори, един човек всъщност поема целия контрол върху държавата, няма Народно събрание, може да се сменят кадрите на всички нива и това създава ситуация, която не е предвидена в нашата Конституция, а именно един човек да управлява цяла държава. Целта е да се избегнат точно такива ситуации, подчерта той.

„Предлагаме правителството в оставка и парламентът да продължават да работят. Народното събрание се разпуска месец преди изборите, а правителството, с ограничени пълномощия, осъществява административните дейности, свързани с изборите“, добави още акад. Денков.

Българският министър-председател сподели пред медиите и на какви теми са разговаряли с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис по време на срещата им в Атина.

„От гръцка страна беше изявен интерес, от една страна към разширението на Чирен. Те са заинтересовани да запазят известна част от капацитета и срещу заплащане да могат да ползват тези допълнителни обеми, които се осигуряват. Беше изявен интерес и при развитието на АЕЦ „Козлодуй“, при подготовката на новите реактори. Казаха, че биха се интересували дали биха могли да се включат или като инвеститори, или сключване на дългосрочни договори с електроцентралата за закупуване на ток“, допълни министър-председателят.

Денков и Мицотакис са обсъдили и дали България може да се включи в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис. 

По отношение на Кавала предстои подписване на договор на Гърция с концесионера и ясно заявено съгласие България да се включи в тази концесия. Изходната точка за преговори е 20% участие, независимо от терминалите за втечнен газ. Предстои развитие в следващите месеци. По отношение на пристанището в Александруполис преди няколко месеца беше спряна концесията, но гръцкият премиер каза, че в момента се разглеждат различни варианти и ако бъде открита до края на годината, България ще има възможност да заяви този интерес, обясни Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

Приключи срещата между Николай Денков и Кириакос Мицотакис

По думите му се работи усилено по разширяване или увеличаване на интензитета на газа чрез слагане на допълнителни компресорни станции.

Мицотакис и Денков са обсъдили и тръбопровода Бургас – Александруполис.

„С възможност за внос на нефт за захранване на рафинерията, което е изключително важно от гледна точка на приключване на дерогацията. Гръцката страна е заинтересувана да се построи, обсъждахме възможни трасета и как би могло да се реализира на практика. Всичко изисква поне няколко месеца“, посочи българският премиер. 

Българската и гръцката страна са коментирали и ангажиментите по развитие на ЖП линиите – към „Кулата“ и към Свиленград, и отварянето на пристанищата от България, включително Румъния, Украйна, Молдова, за да се пренасят повече товари.

Последвайте канала на

Владимир Василев
15624 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини