Смела заявка от правосъдния министър: Пълно заличаване на служебния кабинет от Конституцията

  • 02 юли 2023 19:11

  • 6927
  • 0
Смела заявка от правосъдния министър: Пълно заличаване на служебния кабинет от Конституцията
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Заявка за пълно премахване на служебното правителство от Конституцията и функциите му да се изпълняват от редовното, при което са предизвикани предсрочни избори, даде правосъдният министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в. Той е един от авторите на текстовете за промени на конституцията от страна на ПП-ДБ

„Участвал съм в процеса на изготвяне на промените на Конституцията. Работа на Народното събрание е да ги гласува. Очаквам в рамките на юли месец да бъдат внесени предложенията. Въпросът е как - дали всяка парламентарна група ще инициира, или ще се опитаме да изготвим един общ проект, който ще бъде внесен от всички. Трябва да мине поне един месец след внасянето и тогава да бъде първото гласуване. По-скоро се очаква през септември. В повечето европейски държави няма служебно правителство. Надявам се да намерим балансирано решение. От една страна сме парламентарна република, а имаме периоди, в които сме президентска по управление“, обясни министър Славов в ефира на NOVA.

Ние предлагаме правителството в оставка да бъде назначавано за служебно правителство, като по този начин се запази връзката с парламента, а не президентът оттук-оттам да събира различни лица, които да бъдат инсталирани като министри - нещо, което създава потенциални или съвсем реални проблеми. Включили сме като ограничение през първата година от мандата на Народното събрание да не се допускат предсрочни избори, т.е. да не попадаме повече в тази въртележка от парламенти през два-три месеца, добави още той.

Според него България трябва да бъде правова държава, където гражданите ѝ да чувстват, че има справедливи институции, а „прокуратурата да не пази виновните, а да ги разследва“.

Иванов: Има идея да преформатираме служебния кабинет

„Не е важно дали сме с ГЕРБ или ДПС. Българите са направили своя избор, а конституционните промени изискват големи мнозинства. Много хора ни казват, че е време за тези промени. Не може да сме на опашката на Европа“, подчерта правосъдният министър.

Едно от предложенията е правосъдният министър да има водеща роля при номинирането на следващия главен прокурор, но той вече да е с променена роля, с по-ограничени функции. Политическата отговорност се носи от министъра на правосъдието, а главния прокурор участва в реализирането на наказателната политика на държавата. Те са обвинението на държавата. Цялата битка е главният прокурор да носи отгворност. Предвидено е да се намали мандатът на главния прокурор на 5 години. Той да няма толкова концентрирана власт, разясни още Славов.

В ПП-ДБ смятат също така, че трябва да се намали квалифицираното мнозинство, с което сега се избират членовете на Висшия съдебен съвет и на съдебния инспекторат. Когато не се съберат 180 депутати, тогава да се направи втори опит, вече с по-ниско мнозинство от 140 гласа, предлагат десните.

Последвайте канала на

Владимир Василев
6927 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини