Ще си сътрудничим с Косово в борбата срещу престъпността

  • 22 юни 2011 14:23

  • 948
  • 0
Ще си сътрудничим с Косово в борбата срещу престъпността
© Булфото

Това става с подписването на меморандум за разбирателство, чийто проект правителството днес одобри. Това съобщиха от правителствената информационна служба.


Други области, в които двете ведомства ще си сътрудничат, са борбата с незаконното производство, отглеждането, вноса и износа, пренасянето и трафика на наркотици, психотропни вещества и техните прекурсори, нелегалната миграция и трафика на хора и свързаните с тях престъпления, контрабандата на стоки.


Правителството утвърди и подписаното на 18 март т. г. споразумение с Грузия за сътрудничество в борбата с престъпността. Влизането в сила на документа ще допринесе за по-ефективно противодействие на международната организирана престъпност чрез съвместни действия на правоохранителните органи на двете страни.


Сътрудничеството ще се осъществява под формата на обмен на данни и информация за престъпления, издирване на изчезнали хора и на лица, укриващи се от правосъдието, провеждане на съвместни оперативно-издирвателни дейности, обмен на опит и др.


Правителството одобри проект на спогодба между България и Косово за международен автомобилен превоз на пътници и товари по шосе. Подписването на документа ще легитимира заявленията за издаване на разрешително както за превоз на товари, така и за откриване на редовна автобусна линия между България и Косово. Проектът е изготвен въз основа на препоръките на Международния транспортен форум (ЕКМТ) за такъв вид договори и по типов образец на спогодба за държави-членки на ЕС с трети страни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини