Владислав Панев (ПП-ДБ): При "Лукойл" става въпрос за интереси, които могат да купят български политици

  • 20 юли 2023 21:33

  • 1044
  • 0
Владислав Панев (ПП-ДБ): При "Лукойл" става въпрос за интереси, които могат да купят български политици
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Решението за внасяне на законопроект за концесията на "Росенец" е взето. Остава експертите, министърът и депутатите да решат кога ще го внесат, съобщи лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. В позиция компанията "Лукойл Нефтохим Бургас" казва, че концесията е сключена през 2011 година и не вижда основание за нейното разтрогване.

"Основание за разтрогването могат да намерят държавните органи. Аз съм убеден, че такова може да се намери, доколкото "Росенец" е една язва по границата на България, оттам има съмнения, че не всичко, което минава, се декларира. От "Лукойл" са заявили, че ще съдят всеки, който твърди, че е имало контрабанда оттам. Факт е, че постъпленията от внос на петрол тази година са по-ниски от миналогодишните. Ясно е, че има проблем в пазарната конюнктура, но разликите са значителни", коментира депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Владислав Панев в "Денят ON AIR".

Според него става въпрос за компания, която е "тясно свързана с руската държава", а действия на българската държава в "Росенец" са вече необходими.

"Лукойл" отговори на държавата: Голословни са обвиненията срещу нас

"Оборотът на "Нефтохим" миналата година е сигурно е над 10 милиарда, не е излязъл отчетът им, но с тези цени на горивата от миналата година няма как да е бил по-нисък. Разликата между цената на руския петрол, който вкарват и международната цена на петрола, маржовете им бяха може би с милиони месечно. Става въпрос за огромни интереси, които са в състояние да купят включително и български политици", каза още Панев пред Bulgaria ON AIR.

"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" говори от много година за липса на контрол на пристанище "Росенец". Ако бяхте забелязали вчера на комисия, почти единодушно, без гласовете на "Възраждане", минаха промените в Кодекса по застраховането, които бяха спорни - като зелената карта, интереса на Алексей Петров. Няма да се учудя, ако партии и интереси си сменят позициите по много други теми", допълни още депутатът.

Според Панев, България в момента се намира на "фронтовата" линия. "Много е вероятно да има финансови интереси, все пак петролът е бизнес за милиарди, дори в България", изтъкна той.

Запитан дали концесията e можела да бъде прекратена от служебния кабинет, гостът отговори, че на теория може, но фактически е невъзможно. "Служебният кабинет не би направил нищо по отношение на руските интереси. Това е едно от основанията редовното правителство да съществува - това, че алтернативата е много по-лоша. Има сериозен риск да се изправиш срещу такава машина, не е шега работа.", коментира депутатът.

Според него бюджетът е напълно изпълним.

"Бюджетният дефицит от 3% е съвсем спокойно изпълним, за мен приходната и разходната част могат да бъдат по-ниски, очаквам да бъдат по-ниски. Приходната част е станала при брутен вътрешен продукт от 184, 5 млрд. лв., очакванията бяха за по-висока инфлация. Тя ще бъде по-ниска и неслучайно последните два месеца имаме дефлация, както в цяла Европа и цял свят. Приходите и разходите е много вероятно да бъдат по-ниски от заложените," каза още Панев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини