Ганев от "Тренд": Радев легитимира с позициите си "некоалицията"

  • 20 юли 2023 13:33

  • 410
  • 0
Ганев от "Тренд": Радев легитимира с позициите си "некоалицията"
© Булфото (архив)

С посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България се очерта краят на едно разделение и началото на ново

Това каза пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд", който коментира в предаването "12+3" последното им социологическо проучване, проведено в периода между 4 и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+, по поръчка на "24 часа".

Ивайло Мирчев: Притеснен съм от нивата на тревожност на президента Радев

Политологът обясни, че разделението от протестите през 2020 година досега е било статукво - промяна и партиите са се позиционирали по тази ос. 

"След руската военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. се появи ново разделение по линия на евроатлантизма. Това ново разделение не успя бързо да набере сила, за да се направи тази сглобка през октомври 2022-ра, но изглежда вече достатъчно силно през май и юни 2023 г. Некоалицията или сглобката ознаменува края на разделението статукво - промяна, появявайки се водещо вече разделението по линията на евроатлантизма. Това си пролича съвършено ясно с посещението на Зеленски, а и президентът Румен Радев със своите позиции дава легитимация за това управление. Беше лесно за ПП-ДБ да неамери нов опонент в лицето на Радев, за да легитимира сглобката, некоалицията". 

Според Ганев това, което прави президентът в момента, е да се опитва да стане отново лидер на единия лагер в новото разделение - тези, които са с нюансилана позиция за войната в Украйна и даването на оръжие на украинската армия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини