Вигенин не се страхува от включването му в списъка на „Миротворец“, но очаква реакция от държавата и службите

  • 20 юли 2023 10:43

  • 1841
  • 0
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Минаха няколко дни от публикуването на списъка с имена на българи в сайта „Миротворец“. Позицията на украинското посолство е неприемлива и настояваме българската държава да направи нещо. Това заяви лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за пред журналисти.

„Те твърдят, че хората в този списък били заплаха за националната сигурност на Украйна. Питаме – как точно журналисти, Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, и другите хора в този сайт заплашват сигурността на Украйна? Пълно е с лични данни на тези хора. Позицията на посолството е, че са ползвали общественодостъпни източници – къде са тези източници?“, пита тя.

„Информацията на сайта – чуйте цинизма – била използвана за научно-изследователски, творчески и журналистически цели. Научно-изследователска цел е да призоваваш да се убиват хора, където и да ги намериш по света. Творчество било да призоваваш за смърт“, допълва Нинова.

„Сайтът изпълнявал своята дейност във връзка със законодателството на Украйна. В кое нормално държавно законодателство по света се призовава за убийство и се качват списъци с лична информация. Категорични сме, внасяме сигнал в ДАНС, викаме службите в комисията по служби. Искаме категорична позиция на българското правителство и на службите. Не може това нещо да продължава така“, обяви още лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Тя заяви, че много държави са реагирали с искане този сайт да се закрие. Тя призова и българската държава, и посланичката да осъществят някакъв контакт с господин Зеленски.

„След като се даде всичко възможно от България – оръжия, хуманитарна помощ, приехме бежанци, и накрая получаваме това. За научно-изследователски и творчески цели да се избиват сега българи“, допълни тя.

Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,, който е част от списъка в този сайт, заяви: „Ще се въздържа от подробни коментари. Бих казал само, че не се страхувам, по-скоро съм разочарован и учуден, че в продължение на 2-3 дни държавата не предприема нищо. Едва вчера на заседание на външната комисия се започна дискусия, която се изрази в това, че другата седмица вероятно ще бъде поканена Мария Габриел и представители на службите.“

След попадането и на Вигенин в списъка на „Миротворец“ Нинова настоя: Държавата да провери какъв е този сайт

„Това, за което настояваме, е все пак българските граждани, които са в този списък, без значение позицията и професията им, да бъдат извадени. Това е най-малкото, което България може да направи. Очаквам информация от службите ни, които не намериха за нужно да се свържат с мен и да дадат информация доколко хората в този списък са заплашени и необходими ли са мерки за защита им“, допълни той.

Той подчерта, че разбира, че в Украйна се случват ужасни неща, но не е причина на едро да се включват хора с техните лични данни в сайта, защото е пряко нарушение на правата на личността. „Издават се дори смъртни присъди чрез включването на хора в този сайт. Аз не искам този случай да се използва допълнително за пропагандни цели, но очаквам българската държава и институциите да защити българистика граждани.“

Той вярва, че Украйна би следвало да спазва елементарни принципи, да съблюдава правата на човека и да изпълнява международните си ангажименти. 

„Няма никакво реално действие – не се извиква украинския посланик, да се свържат с президента Зеленски. Не може само констатации, трябват действия. Ще извикаме службите в комисията затова. Настояваме за официална държавна реакция“, подчерта Нинова.

„Особено след това, което украинското посолство е качило като позиция, нямаме съмнения, че това не е провокация. След като посолството, което официално представлява Украйна в България, е качило тази позиция, очевидно не е провокация, според тях е добре, че този сайт го има“, допълни още тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини