Цветанов призова президента да свика КСНС и България да признае Хизбула за терористична организация

  • 18 юли 2023 17:53

  • 2521
  • 0
Цветанов призова президента да свика КСНС и България да признае Хизбула за терористична организация
© Републиканци за България
Слушай новината Слушай новината

Президентът да свика Консултативен съвет по национална сигурност, за да може българските институции и парламентарно представени партии да излязат с позиция, каквато имат днес страни като Германия, Нидерландия и Литва, и страната ни да обяви Хизбула за терористична организация.

За това призова бившият вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, който присъства на възпоменателната церемония, в памет на загиналите 5 израелски и един български гражданин при атентата на летище Сарафово, на 18 юли 2012 г. По думите на Цветанов такава позиция ще помогне за ограничаване възможностите за финансиране на тази терористична организация, съобщиха от пресцентъра на Републиканци за БългарияРепубликанци за БългарияРепубликанци за България е политическа партия в България, създадена през 2020 г.

Отбелязваме 11-ата годишнина от атентата на летище „Сарафово“

В речта си по време на възпоменателното събитие Цветанов припомни, че на 5 февруари 2013 г., на Консултативен съвет при тогавашния държавен глава, всички политически сили, с малки изключения и всички български институции са били единни: „Да обявим позицията на българското правителство, че военното крило на Хизбула е съпричастно към тази терористична атака в Сарафово“. 

Цветанов бе категоричен, че датата на атентата не трябва да бъде забравяна. Той каза още: „Това беше терористичен акт, който доказа, че тероризмът няма граници, че всички трябва да консолидираме усилията си, за да можем в синхрон, българските институции, с всички наши международни партньори от Израел, САЩ, Австралия, Канада и цялата европейска общност, да се обединим. Защото с обмяната на информация успяхме да документираме съпричастността на Хизбула в този терористичен акт“.

Преди 11 години взрив погуби петима израелски граждани и българския шофьор на автобус Мустафа Кьосов, а 35 човека бяха ранени. Днес на мястото на трагедията на летище Сарафово се издига мемориал, пред който сведоха глави присъстващите официални лица, роднини и близки на жертвите. 

Именно Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа оглавяваше Министерството на вътрешните работи, когато на 18 юли 2012 г. бе взривен автобусът с пристигнали у нас израелски туристи. Безусловно призната е отличната работа по разкриване на зловещото престъпление, която българските служби тогава проведоха, в синхрон с международните партньори. Вече има и влязла в сила окончателната присъда – доживотен затвор без право на замяна, за двамата съучастници на взривилия се атентатор - алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини