Новаков: На практика България субсидира Германия и Франция чрез вноските в европейския бюджет

  • 17 юли 2023 22:32

  • 2485
  • 0
Новаков: На практика България субсидира Германия и Франция чрез вноските в европейския бюджет
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

В момента България внася в европейския бюджет много повече, отколкото получава. Много повече. Ние на практика субсидираме Германия и Франция. Просто защото в миналото, когато използвахме по 99% и над 99% от европейското финансиране в България, нашата страна внасяше 1 милиард лева в европейския бюджет и получаваше средно годишно обратно 4 милиарда. Сега като не получаваме нищо, а вноските вървят, предимно внасяме. Това каза евродепутатът Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна в предаването "РеВизия" по Нова нюз.

"Много се надявам да получим до края на годината второ плащане по ПВУ, макар че всичко до момента да изглежда в никак не розови краски. Към момента сме получили по-малко от 2% от плащането по целия план. Малко над 200 милиона от общото 12 милиарда. А времето върви. Имаме право да използваме тези пари максимум до 31 декември 2026 година. Така че име много много да наваксваме", коментира той.

По думите му в момента българските общини не се чувстват част от процеса на вземане на решение и одобряване. "Предали са преди време проекти, които биха могли да бъдат финансирани по този план, но нищо повече не се е случвало. Нелека е задачата на редовното правителство в момента, тъй като това, което наследи по отношение на Плана, е доста неоптимистично, далеч под оптималното. Има други държави, които вече са използвали повече от половината си пари. Под 2% е направо кошмар", заяви Новаков.

Министърът на икономиката: Ще имаме два нови завода за производство на високотехнологични, критични компоненти за коли

Той призова моментално да се наваксат сроковете по Фонда за справедлив преход, така че Перник, Кюстендил и Стара Загора да могат да получат до 800 милиона. "Само там можем да загубим почти милиард, представете си. Тук имам огромни надежди, че именно госпожа Габриел, като човек, който идва от Европейската комисия и е с отлична комуникация и с президента Фон дер Лайен и всички останали комисари, да помогне за това Плана за възстановяване на устойчивост да се забърза", сподели евродепутатът.

Според него от друга страна по Оперативните програми, най-големите, като околна среда, като транспорт, разплащанията са по 0%. "Там трябва да се започне незабавно работа и то с разговор с кметовете, с общините, за това къде и какво може да бъде финансирано. Огромните проекти, които касаят не просто един регион, не просто Северна и Южна България, а цяла Европа, като тунела по Шипка, като довършването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, високоскоростната жп линия от София до Бургас и после рехабилитацията на пътя София-Перник-Радомир. Това са все проекти, които не можем да си позволим повече да забавяме, да не говорим за магистралата Русе-Велико Търново", категоричен е той.

Той засегна и темата за намаляването на вредните емисии с 40%

. "ЕК казва "Ние не искаме да отделяме въглероден диоксид", а не да не горим въглища. И ако има технология, да кажем, за улавяне на вредните емисии още в комина на ТЕЦ-а, защо да не я пробваме? Според мен ангажиментът да намалим с 40% вредните емисии от ТЕЦ-овете, не означава да ги затворим утре. Ако 50% от електричеството, което ти трябва през зимата, се произвежда от една мощност, от въглища, не може да го замениш веднага. Просто не съществува технология. А каква ще бъде цената на тока в този период? Въглищите централи плащат така наречените въглеродни квоти, които гонят 100 евро за тон, не знам дали не ги прехвърлиха вече. Тоест, енергията от въглища става изключително скъпа до потребителите. България вече един път се съгласи да намали с 40% емисиите. Сега ние се превърнахме в първата държава, която се опитва да предоговори и да премахне това условие. Фактически България в момента изпълнява дори редуцирането на 40% въглеродните емисии, заради неработещите толкова сериозно въглищни централи", обясни Новаков. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини