Стефан Янев: Взривът на Кримския мост може да бъде повод за ескалация на напрежението

  • 17 юли 2023 21:27

  • 8137
  • 0
Стефан Янев: Взривът на Кримския мост може да бъде повод за ескалация на напрежението
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Взрив на Кримския мост, има две жертви. Версиите как сте стигна до експлозията са различни. Една от тях е, че Русия стои зад това, за да може да се възползва от ситуацията и да излезе от зърнената сделка.

"Заложени са доста интереси, не е необходимо да бъдем праволинейни, като отсъства доста информация. Съдейки само по медийни съобщения и с предположенията на някой, който е заинтересоват да пласира такъв тип информация, е рисковано да кажем, че това е действителността. Но е възможно да има такава връзка с тази сделка, но е възможно и част от обявеното контранастъпление, което не върви добре за украинската армия, да има нужда от отдушник, нещо друго да бъде направено, удар по такава критична инфраструктура, която е добре охраняема, е някакъв успех", коментира бившият служебен премиер Стефан Янев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му по-важното е какво следва сред взрива при Кримския мост - дали ще бъде използван за нова ескалация, по думите му "по-скоро да". Според него българските политици се занимават с теми, които не са приоритет за обществото. 

Москва обвини Украйна за атаката срещу Кримския мост

"Ние водим спор, който не знам какво ни носи, истинският дневен ред, който касае българските граждани, остава на заден план", добави Янев.

Бившият военен министър категорично заяви пред Bulgaria ON AIR, че трябва ясно да се знае какво въоръжение изнася страната ни за Украйна. 

"Обществото трябва да е информирано и да знае какви решения се взимат и в интерес на България ли са - дали оръжие или друг вид помощ. Това са материални средства, платени с парите на българските данъкоплатци. Подкрепям тезата на БСП, че тези теми трябва да бъдат чуваеми и дискутирани, с решения, взети от НС", каза Янев. 

Той допълни, че трябва да е ясно какво страната ни дава на Украйна, но количествата и спецификациите могат да останат секретни. Бившият служебен министър на отбраната изрази съмнение, че страната ни може да попълни складовете с ново въоръжение и след това да даде своето на Украйна. 

"Българската оръжейна индустрия е затрупана с поръчки. Производственият процес е важен, той е свързан с материали, част от които са внос от Европа. Когато говорим за такъв тип нарастване на производството, можем да очакваме проблеми в бъдеще, ние даваме заявка, която след 2 или 6 месеца може да не се случи", коментира Янев.

Във връзка с доклада на ДАНС за рисковете пред страната ни, гостът заяви, че той не трябва да ни стряска, а да подейства отрезвяващо.  

"Работата на службите е да представят сценарии, които биха могли да се случат. Не е въпросът да ни харесат, а да направим анализ кое е най-доброто като превантивни мерки, за да не се случат лошите сценарии", поясни бившият служебен премиер.

Движението по Кримския мост е спряно поради извънредна ситуация

Той повтори позицията си и тази на "Български възходБългарски възход„Български възход“ се самоопределя като националноконсервативна политическа партия, но", че страната ни не трябва да се отказва от АЕЦ "Белене" или поне не трябва да продава оборудването. 

"Това оборудване е купено и може да бъде ползвано в българската енергетика. Очевидно е, че ресурсът на АЕЦ "Козлодуй"  има определен живот, може да се използва оборудването от "Белене", за да се удължи живота на "Козлодуй", след това няма да имаме такива части за "Козлодуй" и ще се наложи да го спрем по-рано", категоричен беше гостът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини