Здравният министър: За бюджета за 2024 г. ще се боря за 15-20% увеличение на парите за Спешна помощ

  • 17 юли 2023 08:31

  • 1021
  • 1
Здравният министър: За бюджета за 2024 г. ще се боря за 15-20% увеличение на парите за Спешна помощ
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Здравният министър Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на заяви пред bTV, че ще се бори за съществено увеличени на парите за Спешна помощ с 15-20% за бюджета за 2024 г.

„В този (б.р. сегашният) бюджет, който е за половин година, не се предвиждат пари за увеличения на заплатите за медиците от Спешната помощ, но миналата година е имало две увеличения. Това, което мога да направя до края на годината, е да ги прекатегоризираме заедно с Министерството на труда и социалната политика“, каза Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на.  

Той допълни, че така трудът им ще стане първа категория и това ще има даде възможност догодина да искат много по-високи пари.

Когато един човек започне да взима пари, които не е сънувал, че е можел да взима преди 10-15 г., той започва да се променя. Говоря за шефовете на някои болници, за т.нар. феодализация. Примерът с „Майчин дом“ е това“, заяви здравният министър.

Здравният министър: Проектът за строеж на Национална детска болница не е спиран

Той допълни, че здравното министерство е извършило проверки в болницата.

„Последната проверка показва, че нивото на заплати е достигнало нивото от Колективния трудов договор. Има несправедливо разпределение на ДМС и това нещо ще се поправи. Имам разговори с изпълнителния директор. Но там проблемите са като че ли на лична основа и хората са скарани заради пари“, каза Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на.  

Той допълни, че този случай не е изолиран и че в страната има много други държавни болници, чиито директори взимат подобни пари.

„За мен това е изключително странно решение, защото става въпрос за публично компрометирана личност. Не знам защо точно тази жена трябва да бъде предложена за шеф на Здравната каса“, така здравният министър коментира номинацията на Иванка Динева от ГЕРБ-СДС за шеф на НЗОК. По-късно тя оттегли кандидатурата си.

Хинков допълни, че до три месеца трябва да се реши въпросът с шефа на Здравната каса.

Здравният министър обясни, че в момента се подготвя строежа на Национална детска болница и работата по този проект не е спирала.

„Предполагам, че до две години и половина трябва да имаме такава болница. Вече има направено проучване, направен е подробен устройствен план, мястото е установено. Предстои да се направят действия с околната инфраструктура“, обясни Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на.

„Девет въртолетни площадки се изграждат в момента, имаме 91 подготвени медици. До 2025 г. ще имаме шест хеликоптера, първият ще дойде през декември“, обясни здравният министър.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1021 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
К РАДЕВ ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД

2023.08.04 | 12:03

1
ХИГИЕНИСТА НА ПУТИ НАЙ ОТЗАД НЕМЕДЛЕНО ХИГИЕНИЗИРА ОАКАНОТО ДУПЕ НА ГОСПОДАРЯ СИ ПУТИ. ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ПЪК ПОСЛЕ:ЗАЩО НИ ПРЕЗИРА ЧОВЕЧЕСТВОТО?... И ПИТАМЕ, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА МИЛИОНИ ГНУСНИ ФЕКАЛНИ ЧЕРВЕЙ,ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ХРАНА СА ЕКСКРЕМЕНТИТЕ НА РОСИТЕ...

Добави коментар

Водещи новини