Правосъдният министър изрази съмнения по повод избора на Сарафов

  • 13 юли 2023 11:20

  • 726
  • 0
Правосъдният министър изрази съмнения по повод избора на Сарафов
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

"Изборът на Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад. за изпълняващ длъжността на главен прокурор продължава да оставя съмнения. От самото начало не подкрепям това решение" заяви пред БНТ правосъдният министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в.

Относно отказа за назначение на съдия, разследващ главния прокурор, Славов коментира, че назначението е част от наказателния процес. Добави, че очаква решение да бъде взето на следващото заседание.

"Ако не се осъществи изборът, ще бъда принуден, под някаква форма, да оспоря това решение, по съдебен ред, защото това би било намеса във висящ процес", поясни Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в.

Според правосъдния министър липсата на взето решение може да доведе до съмнения в самия механизъм, затова е важно да се изпълняват законоустановените функции. Той добави, че назначението на съдия за разследващ прокурор не трябва да се обвързва с процедурата по разследване и нейното прекратяване. Обясни, че решение трябва да бъде взето възможно най-бързо.

Славов: Ако ВСС откаже да назначи съдия за разследващ главния прокурор, това би било намеса по конкретно производство

"Самото назначение е временно. В момента, в който се извърши промяната в Конституцията, тогава ще се избере нов кандидат", обясни Славов.

По думите му ролята на правосъдния министър в процеса за съдебната реформа и промените в Конституцията е организационна.

"Моята работа е да поставя в Пленума на ВСС следните въпросите - натискът върху магистрати и злоупотребата с правомощия", каза още Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в.

Последвайте канала на

Десислава Станева
726 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини