Социологът Геновева Петрова: Правителството има всички шансове да работи поне до евроизборите

  • 11 юли 2023 18:10

  • 972
  • 0
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Хората не гласуват заради много силното разочарование от политическите партии, невъзможността да намерят начин да свършат работата, за която са изпратени, кара хората да се ядосват и да не гласуват. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ социологът Геновева Петрова.

Политиката се оказа едно местата, в които опитът има значение. А българските политици много бавно трупат опит, заяви политологът Христо Панчугов.

Дали правителството ще има успех, зависи от това дали ще видим бързи и конкретни резултати скоро. Все повече хора ще си задават въпроса защо тази сглобка продължава да функционира, добави той.

Хората не гласуват, защото не виждат срещу себе си политици, които вдъхновено да им разказват какво трябва да се направи, а виждат политици, които са затънали в технически подробности, постоянно говорейки за назначения, посочи политологът.

И според Геновева Петрова разговорите за постове и конфликтите отблъскват хората.

Отливът за тези формации (ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ) се очакваше в случай,  че преминат към общо управление. Подкрепата към ПП намалява, защото разчитаха в по-голяма степен на периферия, а не на твърди избиратели. Отливът вече отливът на избиратели от ПП се дължи не само на това, че са влезли в общо управление, а и на множеството скандали, като например този със записите, както и от това, че дълго обясняваха, че няма да влязат в управление с ГЕРБ, коментира Петрова.

По думите на Христо Панчугов посещението на украинския президент Володомир Зеленски в България е накарало политиците ни да излязат от комфортната си зона и да се определят.

Асен Генов: Сглобката върна България в адекватния геополитически разговор

Но все пак правителството трябва да следва и други общи цели. Крайно време е да се занимават не с това какво може да се счупи, а какво могат да постигнат. Крайно време е да бъде заявено, че това е коалиция, тя стъпва на ясни принципи и на базата на тях тези хора ще носят отговорност за сбъдването или несбъдването  на определени неща, подчерта Панчугов.

Въпреки всички проблеми това правителство има всички шансове да работи поне до евроизборите догодина, прогнозира Геновева Петрова. Не защото между ГЕРБ и ПП-ДБ се е родило високо доверие, а по простата причина, че именно тези ангажименти, с които обясниха събирането си в коалиция, със сигурност изискват повече от няколко месеца работа. Ако не устоят и не работят докато постигнат някои от тези приоритети, това би било много лош знак към избирателите, добави тя. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини