Антоанета Цонева (ПП-ДБ): България е страна с огромно значение за защитата на независимостта на Украйна

  • 08 юли 2023 09:19

  • 1255
  • 0
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Аргументите, които бяха представени в правната комисия и в НС, гласуването в зала – няма да има проблем в изразяването на волята на депутатите по отношение на референдума за еврото. Не мисля, че направихме грешка. Това увери Антоанета ЦоневаАнтоанета ЦоневаАнтоанета Цонева е български експерт по изборен процес и гражданско участие в от „Продължаваме Промяната”-„Демократична България” в ефира на БНТ.

„Посещението на Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога показва, че България действително помага значително на отбраната на Украйна. Ние сме страна с огромно значение за изпращането на боеприпаси за защитата на независимостта на нападната страна”, допълни тя.

Развенча ли идването на Зеленски мита, че българите са на страната на Путин?

По повод какво предстои да изпратим на Украйна, тя заяви: „Доколкото разбрах министър Тагарев е казал всичко, без самолети. Няма да има проблем институциите да бъдат прозрачни и да е ясно какво ние предоставяме на Украйна. Решително показахме на целия свят, че сме страна с много голям принос за защитата на Украйна.”

„Решението е да започнат преговори за продажбата на реактори от АЕЦ „Белене” на Украйна. Решението е в посока на това да не продаваме реакторите на цена, по-ниска от тази, на която сме ги придобили. Проектът „Белене” е корупционен, той е инструмент за влияние върху енергетиката у нас. Няма инвеститори за този проект”, подчерта тя.

На въпрос дали Зеленски скрепи евроатлантическото мнозинство, тя смята, че той няма отношение към вътрешнополитическата ни обстановка. Когато нямаш солидно мнозинство.

“Откакто избухна войната са изнесени снаряди за над 5 милиарда, но с посредници, взимали поне по 20%. Сега това ще бъде прекратено. Това е много по-чистият вариант, отколкото да търсим заобиколни пътища, да се прикриваме и в крайна сметка от това да печелят посредници”, заяви тя. 

По отношение на вътрешнополитическите динамики народният представител сподели, че са необходими още усилия за изработване на механизъм за вземане на решения от стабилно мнозинство. “Настояваме да се създаде такъв механизъм, подсигурен и от двете страни, така че да не могат плаващи мнозинства да подкопават посоката на управлението."

„Ще има динамика, ще се обнови съставът на конституционната комисия. Пеевски напуска, той направи своето изявление. Ще бъдат представени проектите на политическите сили”, коментира тя констиуционната реформа.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини