"Политико": Зеленски гръмна по Радев и от двете цеви, смутеният президент на България изгони камерите

  • 06 юли 2023 18:27

  • 28173
  • 0
"Политико": Зеленски гръмна по Радев и от двете цеви, смутеният президент на България изгони камерите
© Президентство на Република България
Слушай новината Слушай новината

"Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога гръмна по българския си колега и от двете цеви (б.р. - идиом в английския език, означава да критикуваш силно, да размажеш в спор, да накажеш) в размяна на реплики в София", така европейското издание на "Политико" описа срещата между президентите Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога и Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в четвъртък.

"Политико" е американска вестникарска компания, подразделение на германския медиен концерн "Аксел Шпрингер".

Разговорът между двамата президенти бе определен като "телевизионна размяна на реплики, в която Зеленски се обяви против противопоставянето на Радев на въоръжаването на Украйна". Българският президент изглеждаше изплашен по време на изказването на своя гост. Домакинът нервно си гледаше бележките, които държеше в ръка.

Разтревоженият български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат залата. 

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли "Путин, вземай български територии"?

"Зеленски беше на посещение в България главно за да се срещне с пронатовската и проевропейска администрация на министър-председателя Николай Денков, която подкрепя износа на оръжие за Украйна и също така проучва начини за продажба на ядрено оборудване", пише още "Политико". 

От изданието определят президента Радев като "бивш началник на военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и нееднозначен по отношение на НАТО", а според тях срещата е  преминала дори по-зле от очакваното.

"Украинската делегация седеше с каменно лице, като от време на време се мръщеше и водеще бележки, докато българският президент обясняваше, че "няма военно решение" и че "повече и повече оръжия няма да решат проблема".

Като отхвърли предложението на Радев за дипломатическо решение, Зеленски подчерта, че Кремъл е започнал "война на унищожение срещу украинците, а не срещу други държави" и заяви, че правителството на София - в противоречие с Радев - е имало право да доставя оръжие.

"Искам също така да ви кажа, че с каквито и боеприпаси да разполага армията ви, те няма да са достатъчни, за да се бие с Руската федерация. Вие нямате лоша армия, хората ви са добри, но това няма да е достатъчно, за да се биете срещу 160 милиона души. Ето защо е добре да дадем, за да можем да се защитаваме и войната да не дойде при вас", каза той.

"Украйна и НАТО трябва да имат общи ценности. Не може да бъде другояче", добави Зеленски. "Не можеш да подкрепяш Русия и да поддържаш балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз; това са техните цели. Разбирате ли ме?"

Накрая Радев каза, че има предложение, но помоли телевизионните камери да се отдалечат, преди да продължи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
28173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини