Парламентът днес ще обсъди декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО

  • 06 юли 2023 06:43

  • 618
  • 0
Парламентът днес ще обсъди декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО
© Булфото (архив)

Очаква се Народното събрание (НС) да обсъди декларацията в подкрепа членството на Украйна в НАТО. Тя беше подкрепена във вторник от външната комисия на парламента. „За“ гласуваха 11 народни представители, против бяха трима.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13896

Вносителите са ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“.

МС одобри проект на съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна

В проекта се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

НС категорично настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, се посочва в документа.

49-ото НС потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“; очаква българското правителство вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците да използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

В дневния ред е и второто гласуване на промени в Закона за пазарите на финансови инструменти.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини