МС одобри проект на съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна

  • 05 юли 2023 22:14

  • 423
  • 0
МС одобри проект на съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна
© bulphoto (Архив)
Слушай новината Слушай новината

Министерският съвет прие решение, с което одобри проект на Съвместна декларация между Република България и Украйна относно евроатлантическата интеграция на Украйна, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14151

В двустранна декларация се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата ѝ срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната ѝ цялост, и по пътя ѝ към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това. 

България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО, съгласно взетото решение от Съмита на НАТО в Букурещ през 2008 г., препотвърдено на следващи срещи на върха на Алианса, включително в Мадрид през юни 2022 г., посочиха от пресслужбата.

Комисията по енергетика одобри започването на преговори за продажбата на оборудването от АЕЦ "Белене" в Украйна

Проект на декларация на Народното събрание в подкрепа на членство на Украйна в НАТО е включен в програмата за работа на институцията тази седмица. Вчера проектът бе одобрен от парламентарната комисия по външна политика. Негови вносители са народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“. 

България и Украйна ще засилят сътрудничеството си в енергетиката

Правителството одобри и проект на меморандум за разбирателство между енергийните министерства на България и Украйна. Двете страни ще засилят сътрудничеството помежду си в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и като се вземат предвид общите интереси и цели на двете страни. 

Основната цел на проекта на меморандум е да създаде основна рамка за задълбочаване на това сътрудничество. Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии, съобщиха още от правителствената пресслужба. 

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката. Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде пет години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини