Премиерът за доклада на ЕК: Положителните констатации не трябва да ни успокояват

  • 05 юли 2023 15:28

  • 792
  • 0
© Novini.bg

Премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С коментира излезлия днес доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в държавите-членки на Съюза. Той отбеляза, че положителните констатации са повече от критиките, но подчерта, че това в никакъв случай не бива да ни успокоява. 

"Това, което виждаме в резюме, са пет положителни констатации, две критични препоръки за недостатъчен напредък в промените, които се очакват от България и две препоръки, които са на вниманието на Народното събрание най-вече.Това, което се отчита като съществен напредък е въвеждането на механизма за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокурор за образуване на наказателно производство – законодателство, което повече от 10 години се очаква от България. Също така и подобреният национален координационен механизъм за върховенство на правото. Третата положителна констатация е приемането на законодателство за разширяване на обхвата за правната помощ и въвеждане на задължителна медиация по определен тип дела. Четвъртата положителна констатация е свързана с медийната свобода в България. Отбелязани са някои положителни тенденции по отношение на достъпа до публичната информация. Петият положителен коментар е свързан със закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата. ЕК отбелязва притеснения, свързани със състава на ВСС и Инспектората към него. Критични са и констатациите в сферата на превенцията и противодействието на корупцията, най-вече, свързани с осъдителни приусъди за корупция по високите етажи на властта", отбеляза той. 

ЕК: В България липсват присъди за корупцията по високите етажи

"Формулирано е и следното заключение: „Европейската комисия стигна до извода, че София и Букурещ задоволително изпълняват условията, поставени по механизма за сътрудничество и проверка по време на влизането им в ЕС. Сега се предприемат остатъчни последни стъпки и ЕК започва последните стъпки към окончателно затваряне на този механизъм за двете страни-членки“. Така се официализира становище, което чухме миналата седмица. Тогава Урсула фон дер Лайен каза в неформален порядък, че ЕК ще пристъпи към затваряне на този механизъм, с което да остане общ хоризонтален европейски механизъм за върховенство на правото в ЕС. Крайното решение зависи от Европейския съвет. Не трябва да се успокояваме от положителните констатации", коментира още акад. Денков. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
792 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини