МВР подкрепя исканията на полицаите

  • 04 юли 2023 12:41

  • 651
  • 0
МВР подкрепя исканията на полицаите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ръководството на МВР подкрепя справедливите искания на полицаите и мисля, че и правителството миналата година показа, че мисли по този въпрос, след като отпусна 20 процента увеличение на заплатите в сектор „Сигурност“, каза в отговор на журналистически въпрос заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин в Благоевград.

Ценкин посочи, че се надява тази "добра практика" да продължи. Заместник-министърът изрази надежда да продължи и добрата комуникация с Министерство на финансите, и при възможност да се изпълнят исканията на синдикатите и служителите на МВР. Коментарът Кирил Ценкин направи във връзка със символичния протест на служителите на МВР, с който те настояват за промени в проекта за Бюджет’23, като бъде предвидено поне 10 процента увеличение на основните заплати. Заместник-министърът на вътрешните работи посочи, че политическото ръководство на министерството стои зад служителите и ще настоява исканията им да бъдат удовлетворени. 

Кирил Ценкин участва днес в отбелязването на Професионалния празник на МВР (5 юли) в двора на областната дирекция на министерството в Благоевград, където бе отслужен водосвет за здраве и бяха положени венци и цветя на паметната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР. 

Синдикалната федерация на служителите в МВР обяви на 2 юли, че настоява за промяна в проекта на Закона за бюджет на Република България - 2023 г., чрез приемане на минимум 10% увеличение на основните заплати във ведомството. Управителният съвет на СФСМВР обявяви протестна готовност и призовава членовете си за протестни действия по места на 4 и 6 юли 2023 г. Тогава от СФСМВР обявиха, че започват и подготовка за национален протест в София, на дата между първо и второ четене на проекта на бюджета, ако той остане в същия вид.

Предложеният бюджет не се стреми да мотивира служителите в МВР, които са единствените ангажирани с очевидно продължаващата тежка мигрантска криза и осигуряване на предстоящите поредни избори и охраната на обществения ред преди и по време на провеждането им, посочиха от синдикалната федерация.

Разчетите на финансовото ведомство не отчитат по никакъв начин липсата на достатъчно служители, което натоварва допълнително работещите във ведомството, задълбочаващото се тежко технологично изоставане, липсата на функционални униформи и редица други сериозни проблеми, смятат от синдикалната организация.

Служителите от системата на МВР излизат на протест

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” също настоява за увеличаване на средствата за персонал в проекта на бюджет за МВР за 2023 г. с не по-малко от 15% и запазване на сумите за издръжка и капиталови разходи за ведомството поне на нивата от 2022 г.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини