Премиерът: Очаква се "Вагнер" да достигне Москва в следващите часове

  • 24 юни 2023 20:23

  • 7772
  • 0
© БНТ

Няма никаква непосредствена опасност за територията или гражданите на България. Всички трябва да бъдат спокойни. Няма нищо, което да изгледжда притеснително. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след извънредно съвещание във връзка с изострената ситуация в Руската федерация (РФ).

По думите му в основата на разговора е бил въпросът как може да се помогне на българските граждани в Русия, ако ситуацията се усложни. 

"През последните 24 часа има движение на войсково формирование, част от армията на Пригожин тръгна на север към Москва. В близките часове се очаква да пристигне в постъпите на града", коментира премиерът.

Очаква се "Вагнер" да достигне Москва в следващите часове. Военната колона се движи бързо, без да среща съпротива. Очакваме да видим какво ще се случи през следащите няколко часа, посочи още акад. Денков. 

Премиерът акад. Николай Денков свиква съвещание във връзка с изострената ситуация в Русия

Външният министър Мария Габриел отбеляза, че МВнР следи с повишено внимание ситуацията в Русия.

"В постоянен контакт сме с посолството ни в Москва.  По-рано през деня предупредихме българските граждани да избягват пътувания до Русия, ако не е наложително. Имаме готовност за евакуация, както на наши дипломатически представители, така и на граждани. Към момента подобни искания не са постъпвали", уточни Габриел

Премиерът проведе извънредната среща с шефовете на службите за сигурност у нас. В нея участие взеха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, началникът на отбраната, ръководителите на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
7772 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини