Васил Пандов, ПП-ДБ: Вярвам и силно се надявам, че сега съдебната реформа няма да се изчерпа

  • 14 юни 2023 08:56

  • 438
  • 0
Васил Пандов, ПП-ДБ: Вярвам и силно се надявам, че сега съдебната реформа няма да се изчерпа
© БНТ

Това, което се случи с процедурата по отстраняването на главния прокурор беше един процес, който започна отдавна и това не беше първата такава процедура, тъй като преди повече от година имаше подобна, която не достигна до такова развитие. Това беше очаквано и за гражданското общество, и за наблюдателите, които са специалисти в областта на правораздаването, тъй като имаше през годините много поводи главният прокурор да бъде освободен.

Това коментира в студиото на "Денят започва" Васил Пандов – депутат от ПГ на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от".

"В този момент, в който той демонстрира своето активно участие в политиката, в този момент той беше отстранен. Много хора коментират, че конкретния повод е неговото изказване за измитането на "политическия боклук" не е достатъчно като основание. Мисля, че съчетано с активността на прокуратурата от последните дни това, което виждаме всъщност главния прокурор, който направлява нейните действия и по Конституция той упражнява пряко надзор върху всеки един прокурор, е поставил прокуратурата в едно положение на средство за намеса в политиката, и това е достатъчно основание да бъде освободен, тъй като прокуратурата не гарантира своята безпристрастност и своята независимост ", посочи Пандов.

Съветникът на Радев проф. Маринов: Гешев стана неудобен на определени политически фактори

Той не смята, че изпълнителната, законодателната и съдебната власт трябва да се преплитат, тъй като по Конституция има разделение на властите.

По отношение на конституционната реформа в областта на съдебната власт, която трябва да гарантира именно тази липса на връзка или влияние на прокуратурата в политическия живот или обратното, Пандов поясни, че ако ако има такова едно сливане, то тогава не може да се говори за правова държава и за сигурност на всеки един гражданин.

"Вярвам и силно се надявам, че сега съдебната реформа няма да се изчерпа. Вчера имаше много коментари, че действително този в момента импулс за съдебна реформа да не бъде забавен. Гаранции има дотолкова, доколкото част от участниците в този процес, а именно нашата ПГ, ние ще бъдем този гарант и ще държим да продължи съдебната реформа по начина, по който започна. Вярваме, че и колегите от другите парламентарни групи осъзнават своята отговорност и няма да поставят реформата в позиция да изглежда конюнктурна", поясни Васил Пандов.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
438 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини