По пътя ни към Шенген: Парламентът прие на първо четене промени в Закона за чужденците

  • 08 юни 2023 14:23

  • 2992
  • 13
По пътя ни към Шенген: Парламентът прие на първо четене промени в Закона за чужденците
© Булфото (архив)

Със 147 гласа „за“, 28 – „против“ и един „въздържал се“ парламентът прие на първо четене промени в Закона за чужденците в Република България, внесени от Министерския съвет. Те имат за цел създаване на необходимата законодателна уредба, осигуряваща прилагането на регламентите на Европейския съюз, свързани с функционирането на Шенгенската информационна система (ШИС), на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и на Система за влизане/излизане (СВИ).

С промените се разписват правомощията на националното звено ETIAS в МВР, което в съответствие европейски регламент, е компетентно да издава, отказва да издаде или отнема разрешения за пътуване на граждани на трети страни, които са освободени от изискването за виза. Гражданите на тези държави ще разполагат с ефективно правно средство за защита в случаите на отказ или отнемане на разрешението за пътуване, приеха депутатите.

Функционалностите на информационната система ETIAS ще бъдат достъпни за справка с данни за нуждите на граничните проверки на външните контролно-пропускателни пунктове, както и за нуждите на дирекция „Миграция“ и звената „Миграция“ при областните дирекции на МВР, за справка и проверка дали условията за влизане и пребиваване на гражданите на трети страни на територията на страната са изпълнени. Ще се повиши капацитетът на правоприлагащите органи за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления чрез осигуряването на достъп до ETIAS.

ЕК: Приемането в Шенген и еврозоната се извършва според ясни изисквания

Създава се и възможност за ефективен граничен контрол чрез изграждане и използване на функционалностите на националния интерфейс на СВИ в съответствие с Регламент (EС) 2017/2226. С промените се определя достъпът  до СВИ с цел въвеждане, промяна, заличаване и справка с данни на: оправомощени консулски служители в задграничните представителства, компетентни за издаване, анулиране и отмяна на визи, оправомощени служители на Националния визов център към дирекция „Консулски отношения“ на Министерството на външните работи (МВнР), оправомощени служители на дирекция „Миграция“ и на звената „Миграция“ при областните дирекции на МВР.

Чрез въвеждането и използването на съвременни системи за обмен на информация в областта на правосъдието и вътрешните работи, страната ни ще изпълни ангажиментите си за постигане на по-високо ниво на сигурност, пише в мотивите си вносителят. Компетентните правоприлагащи органи в МВР, ДАНС, Агенция „Митници“, както и прокуратурата и следствените органи, ще разполагат с необходимата им информация за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления. 

Органите на дирекция „Миграция“ и компетентните органи за издаване на визи в МВнР ще имат достъп до информационните системи за целите на проверка на условията за пребиваване на гражданите на трети страни на територията на страната и за преценка на обстоятелствата при издаване на визи. Измененията осигуряват също предвидимост и яснота на приложимите процедури по издаване на разрешения за пътуване и тези за контрол върху спазването на разрешения срок за краткосрочно пребиваване на гражданите на трети страни на територията на държавите членки, е записано в законопроекта.

Според Петър Петров от „Възраждане“ този законопроект е заплаха за националната сигурност. Той попита как подобряваме контрола за влизане в страната, след като информационна система, извън нашите граници, ще решава на кого да бъде разрешено да влезе у нас.

„Спазваме разпоредбите на Шенген, но не сме част от него“, коментира депутатът.

Настимир Ананиев, „Продължаваме промяната-Демократична България“, посочи, че не е редно да се внушава, че губим суверенитет, че е заплашена националната ни граница.

Няма нужда от такива страхове, не е място да го правите от тази трибуна, обърна се той към „Възраждане“.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2992 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2023.06.08 | 19:56

13
Голям зор да ни вкарат в еврокочината. Не разбраха ли лумпените, че сърцето ни бие за Русия.

2023.06.08 | 17:18

12
Първо поглеждам автора и тогава чета.Манипулатора и махленската клюкарка АТомов заслужава само даго изплюеш в лицето.

2023.06.08 | 17:14

11
Защо триеш боклук,да не е лъжа?
pepi

2023.06.08 | 16:49

10
Bratia Galevi forever
ОБАЧЕ ВСС ...

2023.06.08 | 16:48

9
СЛЕД КАТО ГЕШЕВ ПОЧНА ДА ИСКА ИМУНИТЕТИ ..С НЕБИВАЛИ КАЗУСИ .., ИЗМИСЛИЦИ ЗА БЛУДСТВА ОТ ДЕПУТАТИ ОТ ГЕРБ ..., ВЕДНАГА ОБЪРНАХА НЕЩАТА.. НАЛИ .., КАЗАХ ЛИ ВИ ...,А? ..

2023.06.08 | 16:45

8
най-добре е да си платим на Вагнер и да ни освободят братушките от тези продажни политици!

2023.06.08 | 16:41

7
Европа се превръща в кенеф.Русия е нашето спасение.

2023.06.08 | 15:53

6
Я вижте видеото дето чернилката с която напълниха Франция тича и ръга с нож дечица в колички.Това е Шенген,еврозона и скапана Европа.Америка постигна своето за което работи години

2023.06.08 | 15:53

5
Я вижте видеото дето чернилката с която напълниха Франция тича и ръга с нож дечица в колички.Това е Шенген,еврозона и скапана Европа.Америка постигна своето за което работи години

2023.06.08 | 15:52

4
Я вижте видеото дето чернилката с която напълниха Франция тича и ръга с нож дечица в колички.Това е Шенген,еврозона и скапана Европа.Америка постигна своето за което работи години

Добави коментар

Водещи новини