Конституционна реформа без гласовете на ДПС е невъзможна?

  • 06 юни 2023 08:31

  • 1240
  • 11
Конституционна реформа без гласовете на ДПС е невъзможна?
© Novini.bg/ Canva

Фигурата на главния прокурор, устроена по този начин, му дава ключови политически функции, а не такива, свързани с действия по разследването, което е опасното и за което ние трябва да следим. Това заяви пред БНР Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика. 

"Гешев се позиционира твърде политически. Сега е необходимо да се предприемат редица действия, които да променят статуса на главния прокурор, без да говорим за такива крайно витиевати понятия като премахването на тази фигура, които са твърде опасни", коментира той. И продължи:

"ВСС с особена ухота действа и се опитва максимално да ускори процедурата по неговото отстраняване от длъжност като главен прокурор. Засега е игра на срокове. Пролича от изказванията на част от членовете на ВСС - те много убедително искаха максимално бързо да придвижат процедурата. Ще й дадат ход и ще се произнесат в по-кратки срокове, без да чакат КС, което е доста спорен въпрос и след това потенциално при обжалването на решението на ВСС би дало по-силни карти в ръцете на Иван Гешев".

След два часа разговори: ДПС разкри какво са обсъждали с ГЕРБ и ПП-ДБ

По думите му президентът може да върне за ново произнасяне решението на ВСС, без да издаде указ за освобождаването на главния прокурор, с което процедурата потенциално да се повтори. След второто повтаряне, той обаче трябва да издаде указ за освобождаване при необходимите гласове във ВСС, обясни Брегов в интервю за предаването "Преди всички". 

"Има накъде да отстъпват силните позиции на ГЕРБ и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с в Съвета, има накъде да отстъпва и Гешев. И в двете искания за неговото освобождаване се говори само за освобождаването му като административен ръкововодител, т.е. като главен прокурор. Ако след това той остане в системата и той не бъде дисциплинарно освободен, това е полето за преовори - да не бъде прекратена кариерата му като прокурор, с което да му се даде някакво спокойствие и добър живот в самата система", изказа мнение той.

Според него е имало опит да бъде спасен Борислав Сарафов със закон. По думите му мястото на следствието е много важно и то е неговото закриване и прекратяване като функциите: 

"Това е един от органите, които трябва да бъдат сложени за разглеждане, а не фигурата на главния прокурор да бъде заличена". 

Конституционна реформа без гласовете на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с е невъзможна, изказа мнение още Иван Брегов. 

"Тук е въпрос на политическа ловкост кои ще бъдат партиите, които ще се легитимират като прореформаторски. Сега е възможността ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с да се заяви като прореформаторски настроена сила, която да се изпере сама по себе си и да скъса мафиотската си опашка поне временно. Много е трудно, когато имаш 25% от гласовете на избирателите да правиш политики, които изискват мнозинство от около 70%". 

Радина Лазарова
1240 11

Коментари 11

Добави коментар
????

2023.06.06 | 11:20

11
Преди да започне тази "конституционна реформа",не трябва ли да се ОБЯСНИ :Що е ТО "дпс",съгласно днешната,действащата КОНСТИТУЦИЯ ????!!!
Истината

2023.06.06 | 11:18

10
ДПС не е гарант за нищо. България ще е много по-хубава държава без ДПС.

2023.06.06 | 09:31

1
До кога една неконституционна партия ще се шири в Народното събрание?

2023.06.06 | 10:46

9
До като не змията несе одреже главата.

2023.06.06 | 10:41

6
Именно

2023.06.06 | 09:35

2
Ти за "Израждане" ли говориш? Съгласен съм, че три партии нямат място в НС - Израждане, БZП и ДПС

2023.06.06 | 10:45

7
Не вярвайте на кучитътъ на Гешев.Това са дпс.Всичко ще обещават и когато се стигне до гласуване ще спасяват каксквта.Неим вярвайте на циганите русофилски дпсарски.

2023.06.06 | 10:46

8
Да точно,той затова неги пипа.

2023.06.06 | 10:40

5
Ще ви се, рязани предатели.

2023.06.06 | 10:06

4
PARAPETI, PEDALI,PREDATELI...GENDERI 6ARENI

2023.06.06 | 09:55

3
Каскета защо не докосва дпс.Шиши и Доган са за ареста най напред.Гешев пълна корупция си каскет.

Добави коментар

Водещи новини