Депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

  • 19 май 2023 09:09

  • 1437
  • 8
Депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор
© Bulphoto, архив
Слушай новината Слушай новината

След три часа дебати, депутатите гласува промени и изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Законопроектът внесен от служебния кабинет получи подкрепа от 191 гласа "за", против нямаше, а 33 галсуваха "въздържали се". Внесеният от "Възраждане" законопроект не срещна подкрепа от страна на народните представители. След прегласуване "за" гласуваха 68 депутати, 6 бяха "против", а 149 "въздържали се".

С промени в дневния ред започна днешното пленарно заседание. Депутатите обсъждат на първо четене изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ). Двата законопроекта са свързани с механизма за разследване на главния прокурор. Двете точки бяха включени в дневния ред на Народното събрание по предложение на председателят Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети след председателски съвет. 

От БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е поискаха в дневния ред да бъде включена и точката за изменение на Наказателния кодекс (НК), като се обърне внимание на темите за "войната по пътищата" и домашното насилие. Двете точки не бяха включени в програмата на парламента, заради липса на доклади от комисията.

"Не разбирам защо отново не откликваме на нуждите на нашите избиратели, а те са именно намаляване на жертвите на пияни и дрогирани шофьори. Ние какъв знак даваме - че ни е важен Законът за съдебната власт, че ни е важен НПК. Съмнявам се, че до понеделник, когато той ще започне да говори, ще могат да бъдат приети промените на второ четене. Така или иначе главният прокурор ще каже нещо, от които някои хора ще ги е срам", коментира Георги Свиленски от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е

Законопроектът за разследване на главния прокурор влиза в пленарната зала

От 2009 г. различни правителства и различни мнозинства са правили опит да решат този проблем. Съществената работа започна в кабинета “Петков” с правосъден министър Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.. Тази работна група завърши със законопроект, който беше изпратен на Венецианската комисия. След това встъпи в длъжност служебното правителство на Донев. Ние продължихме да работим по същество по този законопроект. Това е историята на законопроекта. Аз се радвам, че се разглежда бързо и вчера срещна подкрепата на всички парламентарни групи. Разбирам, че процесът сега започва. Тази голяма подкрепа позволява да се работи срочно, без да се губи качеството, коментира от парламентарната трибуна министър Зарков. 

В законопроекта се предвижда наказателен съдия да провежда разследване на главния прокурор или негови заместници, когато има данни за необходимостта от такова. Предлага се делата за престъпление от общ характер да са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд. Предвижда се намаляване от 17 на 13 гласа във ВСС за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Тези промени ще важат и при избора на главния прокурор, уточни правосъдният министър. 

В последните дни този законопроект става болезнено актуален. Твърде дълго време системата се управляваше на принципа "мъка без край". Това води до нейния мъчителен край. Убеден съм, че това е началото на качествено нова система, в която прокуратурата като институция ще има авторитет. Така че хората да са спокойни, че всичко ще бъде наред. Благодарен съм, че един от първите законопроекти, които разглежда този парламент е именно този, допълни още Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо.

Ще работим за намиране и извеждане на конституционна норма, която да гарантира този механизъм. Ние ще подкрепим законопроекта така, както е внесен от Министерски съвет, коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ - СДС. "Притеснява ме обстоятелството, че всеки един може да подаде сигнал, а ние ще образуваме досъдебно производство и ще бъде повдигнато обвинение на главния прокурор и едва тогава ще му назначим контролиращ прокурор. Какво ще контролира този прокурор след като вече има обвинение срещу главния прокурор", заяви на свой ред Цвета Рангелова, ПГ на "Възраждане".

Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. заяви, че ще подкрепи законопроекта на служебното правителство за механизъм за разследване на главния прокурор. По думите ѝ той е постигнал баланса да намери ефективно решение. 

Този, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници ще може да повдига обвинения пред съда. Той ще бъде назначен като прокурор на ВКП. За разлика от предходния закон, в този случай разследването няма да бъде извършено от следствените отдели, а от органите на МВР. За да бъде ефективно разследването тази функция трябва да бъде изпълнена от лице, което е  компетентно в наказателното правосъдие. От друга страна нито преди, нито след производствата да зависи от прокурорската колегия. Именно това наложи да бъде избиран съдия, който да бъде преназначаван за период от време като прокурор, отбеляза Йорданова. 

Депутатите удължиха работното си време до приключване на обсъжданията на влезлите в дневния ред точка първа и точка втора - за промени в НПК и Закона за съдебната власт. Предложението дойде от Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са. Предложението беше прието със 163 гласа “за”, 53 “против” и един въздържал се. След приключване на обсъжданията, пленарното заседание ще продължи с парламентарен контрол. 

Обсъжданията доведоха до прехвърчане на искри между политическите партии. Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС акцентира, че 50 висши магистрати имат резерви към закона на Зарков, което предполага законът да отиде в Конституционния съд.

“Ясно е, че главният прокурор се опитва да разпада политическата система. Ако някой е имал съмнения, че трябва да има промяна, сега вече няма. Ще видите как политическата целесъобразност побеждава. Висши магистрати казват, че този закон не става. Ще го подкрепим, защото този казус трябва да бъде решен. Ако Зарков излезе прав, той ще е по-добър от цялата съдебна система. Ако е така, той е достоен да стане президент, или поне министър-председател”, каза депутатът от ГЕРБ.

Чолаков призова в частта за разследване на главния прокурор да не бъде променяна нито една запетайка. 

Депутатите гласуваха промените в НК на първо четене в комисия

Това, което казвате е тотален удар срещу законодателната власт, заяви в отговор Корнелия Нинова. Тя припомни изказване на Бойко Борисов, който казва, че този законопроект е противоконституционен, но е от призован  Радомир Чолаков да го подкрепи. Нинова попита Борисов, дали Чолаков продължава да го лъже. "Първата политическа сила призна, че ще приеме политически съобразен и незаконосъобразен закон от един служебен министър. За поред път унищожавате българските институции. Нашата позиция е съдебна реформа трябва, но професионална, не политическа. Не политическо овладяване на прокуратурата", допълни лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1437 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
А ПЪК КЪСИТЕ ПИШКИ

2023.05.19 | 12:53

8
ОТ БКП ВЪЗРАЖДАНЕ..., ПЛАШАТ С ВОЙНА БЪЛГАРИТЕ ....., КОПЕЙКИТЕ ДРЪНЧАТ В КРЕМЪЛСКАТЕ ИМ КРАТУНИИИ ...., ЕЛАТЕ МИ БЕ ....БОООКЛУУУУЦИИ ...КОЙ ЩЕ БИЕТЕ БЕ ....,А? ...

2023.05.19 | 11:57

7
Докога на тези малоумници трябва да им казват,че за нищо не стават за да го повярват?

2023.05.19 | 11:53

6
Време е да се убедиш,че си идиот,тъжното е че не си само ти.

2023.05.19 | 11:35

4
България никога няма да си стъпи на крака.Вместо да излезе и каже твърдо как иска да живее ,очаква сеири.

2023.05.19 | 11:37

5
Мунчо и тези в НС -няма да ви осигурят нормален живот.

2023.05.19 | 11:22

3
Дооглозгват народа,да оправдаят малоумието си.

2023.05.19 | 11:20

2
Когато простотиите на това Лайно паднат,каква отговорност ще понесе?

2023.05.19 | 11:19

1
Изедници

Добави коментар

Водещи новини