ПП-ДБ: Започваме усилена работа по смяна на Конституцията

  • 17 май 2023 10:47

  • 4035
  • 65
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Вчера на всички съвети на партиите в коалицията беше взето решение, че няма да подкрепим първия мандат. Ние виждаме, че вторият мандат е единственото решение пред България, ча да не се отиде на шести поредни избори. Това каза на брифинг в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически, предаде репортер на Novini.bg.

Факт е, че днес джентълменското споразумение беше изпълнено и се радваме, че правната комисия ще започне да работи по всички важни закони, които предстоят на това Народно събрание, добави той.

Едновременно с това, от последните дни - ние сме изплашени до каква степен е превзета българската прокуратура и българската съдебна система. Ние осъзнаваме, че подмяна на нито един човек не решава истинския въпрос. Ето защо започваме решителна работа по реалния проблем - смяна на българската Конституция, обяви Петков.

Считаме, че не може да има трайно решение нито на политическата криза, нито на големите задачи, които си поставя България, включително довършването на своята интеграция в структурите на Европейския съюз, без да решим проблема с фундаменталните гаранции за законността в България, посочи съпредседателят на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Това изисква решителна промяна на модела на управление на прокуратурата, а не на моментния човек, който заема поста главен прокурор, изисква амбициозна промяна в модела на прокуратурата. Така че в подготовка на това, което очакваме да бъде вторият мандат, започваме разговори с всички политически сили, в които искаме да тестваме наличието на конституционен консенсус, на конституционно мнозинство, съгласие на всички политически сили около няколко едри идеи, съобщи Иванов.

Христо Иванов: Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши проблемите на България

Първата от тях е преструктуриране на Висшия съдебен съвет, който най-сетне да изпълни дългогодишните международни препоръки и европейски стандарти, които има в това отношение, във ВСС да бъдат окончателно във възможната степен съдийската от прокурорската квота, прокурорската квота да бъде преформатирана по такъв начин, че в нея да се въведе реална силна обществена квота, която да гарантира обществения контрол върху работата на прокуратурата в условията на разделение на властите, и в съдийската квота да се гарантира стандартът за независимост на съда в пълна степен, уточни съпредседателят на ДБ.

На второ място, но не по значение, става дума за преформатиране на модела на поведение на прокуратурата и особено на неговите кадрови правомощия, така че всички форми на формално и неформално влияние, които стоят зад този тоталитарен централизиран модел, който има в България и който позволява превръщането на прокуратурата в този квази политически играч, който виждаме в момента. Прокуратурата трябва да бъде вкарана обратно в границите на законността. Това изисква максимално ограничаване на властта на главния прокурор, коментира Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския.

Обсъждаме и други идеи за промяна в Конституцията, като въвеждането на пряка конституционна жалба под някаква форма и разширяването на достъпа на гражданите до конституционно правосъдие, преосмисляне на статута на служебните правителства, така че да сме сигурни, че те ще бъдат единствено и само правителства за провеждане на избори и проследяване на онези процеси, които се случват между изборите, а не това, което виждаме – около тях да възниква един квази президентски режим. Всичко това ще бъдат теми, които ще поставим на обсъждане с всички политически формации на консултации, които ще проведем следващите дни. Надяваме се да получим ясен ангажимент за промяна на Конституцията, което ще даде изключително добра база в усилията за излъчването на правителство с втория мандат, защото ще позволи това правителство не просто да реши моментната правителствена криза, а да стане гарант на това, че ще решим дълбоките основания на политическата криза в България. Ние ги виждаме в това, че нямаме гаранции за законност, каза още Иванов.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4035 65

Свързани новини

Коментари 65

Добави коментар
Гого

2023.05.20 | 23:26

65
Какво ще сменяте бе мошеници долни да лъжите и крадете и да не ви закачат ли.То бива наглост ама това вашето безочие го няма никъде. Фалирахте държавата за шест месеца ви изхвърлиха от парламента сега конституция ще сменяте !ай сектиир бе!
Г

2023.05.17 | 14:33

60
Крадци прости тъпи педита прости олигофрени изроди да бъдете проклети амин
как

2023.05.20 | 22:07

64
така ще сменяте нещо за което трябват над 176 депутати та вие нямате думата купона почва и ще ви съдят
✞❤️Пешо от Черешките❤️

2023.05.17 | 15:57

62
☞⚡Простият и алчен българин щом чуе, че нещо е на аванта бърза да се вреди, да не отърве „келепира“! ☞⚡Простият и алчен българин даже не чете законите и не се информира за правата си, защото е роден роб и ще си умре като роб! ☞⚡Простият и алчен българин още не е разбрал, че oтпaдa изиckвaнeтo зa зaдължитeлнo cъcтaвянe нa тexничeckи пacпopти зa cгpaди cтpoeни пpeди 1999 гoдинa!⚡: 350.my/BUKmODKQ ☞⚡C нapeдбaтa нa миниcтъpa нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo Apxитekт Bиoлeтa Koмитoвa зa измeнeниe нa Hapeдбa № 5 oт 2006 г. зa тexничeckитe пacпopти нa cтpoeжитe, пaдa изиckвaнeтo зa изkapвaнe нa тexничeckи пacпopт нa вcичkи cъщecтвyвaщи cгpaди, coбcтвeницитe нa aпapтaмeнти в жилищни блokoвe нямaт вeчe тakoвa зaдължeниe!⚡: 350.my/MiqJeZEU ☞⚡Дokyмeнтът щe ce изkapвa caмo пpи мaщaбни peмoнти в cгpaдитe, koитo oбxвaщaт цялaтa cгpадa, изиckвaт cтpoитeлнo paзpeшитeлнo или пъk зacягaт цялaтa koнcтpyкция нa cгpaдaтa, нaпpимep пpи caниpaнe!⚡: 350.my/0EuNf9GX ☞☢️Зaдължитeлнo ocтaвa изkapвaнeтo нa тexничeckи пacпopти caмo зa дъpжaвни и oбщинckи cгpaди!☢️: 350.my/NSHHoEHM ➤✋Maгдaлeнa Taшeвa: TЪПИ AЛЧНИ OBЦE, Бeзплaтaн oбяд HЯMA, caнирaйтe за да ocтaнете бeз жилища!⚡: tiny.cc/ydayuz
☠️✋Cлaвeнa Toчeвa✌️☠️

2023.05.17 | 15:59

63
☞☢️Бoko-Пoмakинятa-Cпepмoяд с фaлшивaтa диплoмa, Mиpизливaтa-Cливa Mapa-Гaбpиeлkaтa, poдeнa нa 20 мaй 1979 гoдинa в ceлo Xaджидимoвo, шъ Гpoбяcа 3aдyнaйckия KЛOЗET-БГ!☢️: tiny.cc/r6z6vz ☞☢️Mapo ЗЛA BEЩИЦE oт ДC нa БKП, oтдeл BKP, MAPШ в AДA пpи Дявoлитe, взeми и Бoko-Caтaнaтa, и цoпвaйтe в kaзaнa c лaйнa пpигoтвeн cпeциaлнo зa вac двaмaтa!☢️: tiny.cc/hwczuz ☞☢️Цигaн-Бoko-Гoмнoтo от ceлo Xepakoвo и Цигaн-Дoгaн-Coпoлa oт ceлo Дpъндap, иckaт дa yпpaвлявaт Бългapия чpeз мapиoнeтkaтa cи Mapa-Дълбokoтo Гъpлo!☢️: tiny.cc/r6z6vz ☞☢️Боко-Бългaроубиецa e изpoд, зaчeнaт oт изpoдcko ceмe!☢️: tiny.cc/zy04vz ☞☢️Цигaн-Бoko-Гoмнoтo и Цигaн-Aaмeд-Coпoлa cпaзapили kaбинeтa «Mapa Heдeлчeвa-Гaбpиeл» нa тaйнa cpeщa OЧИ B OЧИ, зa дa cи дeлнaт 12 милиapдa eвpo oт Бpюkceл!☢️: tiny.cc/0gk2vz ☞✋Eдинcтвeнo и caмo НAPoДEН пyбличeн ЛИHЧ и БECИЛO, щe cпacят Бългapия и бългapcкият народ от CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, и от Дoгaн-Coпoлa oт ceлo Дpъндap, всичко друго е ташак!⚡: tiny.cc/56t1vz ➤⚡Aaaмeд-Иcмaил-Дoгaн oт Дpъндap зa пopциитe⚡: tiny.cc/qsu3vz ➤⚡Бoko Гoмнoтo oт Бpeг, целува ръката на Доган-Сопола от Дръндар⚡: tiny.cc/lsu3vz ➤⚡Пpaзнeнcтвoтo пo cлучaй 45-гoдишнинaтa нa мyлтaka-мастьр-отровител Beжди Paшидoв нa 14 дekeмвpи 1996⚡: tiny.cc/wv4zuz ☞⚡Typckият oфицeр нapeчeн «вceлeнckи пaтpиapх Bapтoлoмeй I», e пoддpъжниk на Бoko-Kaнибaлa oт Бaнkя, я Бoko-Бългaроубиецa oт ceлo Xepakoвo дa kaжe ял ли e чoвeшko мeco или дa!⚡: tiny.cc/p5x3vz ☞⚡Гoвopи ce, чe Гoцe-Клозета и Бoko-Гoмнoтo са yбили фoлk-пeвицaтa Peйxaн, ЪЪЪ! ➤☀️❤️:Reyhan-Yılbaşı Özel-Ahmed❤️☀️: tiny.cc/btu3vz
Настимир

2023.05.17 | 15:20

61
Вас трябва да сменят не конституцията.
дзгх

2023.05.17 | 14:24

59
Тези педера.сТи и ку.рви вече копаят към нови дълбини в простотията си!! Даже не си заслужава нормален човек да ги коментира!!! Според мен, трябва след като се сформира редовно правителство в един момент (а той ще дойде все някога), да се започне разследване срещу всеки от "лидерите" на ПП и ДБ-сигурен съм, че ще излязат много интересни факти за работата им срещу България и народа ни. Вероятно в полза на една страна-агресор, която в момента убива с ракети деца, жени, старци и цвета на един изстрадал народ!!! Ще се окаже, че всички приказки от устите на педалите от ПП-ДБ са били за да мажат положението!!!!
КИРУ ЧАКА БСП ПАК . .

2023.05.17 | 12:55

33
МАААЙЙЙКООООУУУУ ...., АКО ДПС МУ ПРЕДЛОЖАТ ПОДКРЕПА, КИРУ ЩЕ НАПРАВИ САЛТО МОРТАЛЕ ...ОТ БАЛКОНА ..НА ФОАЙЕ БАРА ...
51, ..

2023.05.17 | 14:10

58
КАЗВАМ , ЧЕ ГО КАЗАХ ЗА ПРЪВ ПЪТ ..ПО СКАТ ..ТОВА ..., НЕ СЪМ ИЗМИСЛЯЛ НИЩО ...ЧЕТИ ПРАВИЛНО.., А НЕ СЛАГАЙ ДУМИТЕ КАКТО ТИ ОТЪРВАТ ..

2023.05.17 | 14:03

53
ДПС ЧИТАЦИТЕ НЯМАТ РАБОТА В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА
ХИМНА НА СТРАНДЖАТА

2023.05.17 | 14:03

51
ЯСЕН МЕСЕЦ ВЕЧ ИЗГРЯВА. ТАМ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КОИ СА ЧИТАЦИТЕ. 38 ТИ ЛИ Я ИЗМИСЛИ ТАЗИ ПЕСЕН?
38

2023.05.17 | 13:58

49
ДВОЙКАДЖИЯ ПРЕПИСВАЧ ....., ЧИТАК ХАБДАЛ Е БИЛ..ПРА ПРА ДЯДО ТИ ....ААСХХХХХ
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2023.05.17 | 13:58

48
АЗ ЗНАМ ПРА ДЯДОВЦИТЕ СИ.А ТИ ЧИТАК В АНАДОЛА ЛИ ЩЕ ГИ ТЪРСИШ?
ДО 38

2023.05.17 | 13:56

47
ЧИТАК ХАБДАЛ ...Е БИЛ ПРА ПРА ДЕТО ТИ .....
ДО 38

2023.05.17 | 13:55

46
"ЧИТАК " ....ГО ПРЕПИСА ОТ МЕНЕ ....., АЗ ПРЪВ ГО КАЗАХ ...ДОРИ ПО СКАТ ...НА ПРЕДАВАНЕТО..." ФРОНТАЛНО" ..ПРЕДИ 10 ГОДИНИ...
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2023.05.17 | 13:21

38
ЧИТАЦИТЕ ОТ ДПС ДА ГО ДУХАТ
ДПС

2023.05.17 | 13:17

36
Се подиграват с ПП ,дб. , Това е кеееф голееем
До кога ли

2023.05.17 | 14:10

57
Този овчи народ ще търпи да бъде лъган,газен и ограбван?

2023.05.17 | 14:07

56
КАТО ВИ КАЗАХ ,ЧЕ КОАЛИЦИЯ С БОКО ДС МУТРАТА НЯМА ДА ИМА?ВСИЧКИ БЯГАТ ОТ БОКО КАТО ПОПАРЕНИ,САМО ДПС СА ГОТОВИ ДА ГО ПРЕГЪРНАТ.
АЙЙЙДЕЕР ..

2023.05.17 | 14:07

55
НОВИ ИЗБООООРИИИИИИ .......НА ЕСЕН .... ТАМЪН ЩЕ ИМА ГОЛЯМА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ .....ЩОТО ШЕ СЕ ГЛАСУВА И ЗА КМЕТОВЕ .....ААААРЕЕЕЕ ......ТВА Е ......, НА ЕСЕН ..... БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ ИМА 100 ДЕПУТАТА .... ..
НА ГНОМА

2023.05.17 | 13:49

42
МУ ДАЙТЕ СТЪЛБА, ЧЕ СЕ ПОВДИГА НА ПРЪСТИ, КАТО ПОЧНЕ ДА ИМА ТИКОВЕ .., КОГАТО ИДЕ НАСРЕЩА... БОЙКО БОРИСОВ ...., ААЙДЕ ..
АЙЙЙДЕЕР ..

2023.05.17 | 14:06

54
НОВИ ИЗБООООРИИИИИИ .......НА ЕСЕН .... ТАМЪН ЩЕ ИМА ГОЛЯМА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ .....ЩОТО ШЕ СЕ ГЛАСУВА И ЗА КМЕТОВЕ .....ААААРЕЕЕЕ ......ТВА Е ......, НА ЕСЕН ..... БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ ИМА 100 ДЕПУТАТА ....

Добави коментар

Водещи новини