Външният министър с пример за отношението към българите в РСМ на европейски форум: Трябва да се борим с езика на омразата

  • 16 май 2023 11:20

  • 804
  • 0
Външният министър с пример за отношението към българите в РСМ на европейски форум: Трябва да се борим с езика на омразата
© Булфото

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) много подкрепи интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС. Това каза служебният министър на външните работи Иван КондовИван КондовИван Илиев Кондов е назначен за служебен министър на външните работи с указ на президента Румен по време на форума „ЕС се среща с Балканите“ (EU meets the Balkans), който се провежда днес в София. Той се състои за втора поредна година, организиран е от Европейския либерален форум, подкрепен от партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1244

По думите му политиката по разширяване не трябва да се разглежда като автоматично лекарство за решаване на икономическите проблеми, но това може да стане само чрез широки демографски реформи. Той посочи, че картината в региона е смесена. Според него има много положителни развития като започването на преговорите за присъединяване на Албания, също така отварянето на първата фаза преговори с Република Северна Македония и освобождаването от виза за гражданите от Косово. 

Булфото

Министърът изрази мнение, че наследството от миналото създава уязвимости, които затрудняват присъединяването към дневния ред на ЕС. "Има разпространена дезинформация, пропаганда против ЕС, затова трябва да поддържаме свободата на медиите, човешките права и трябва да се борим с езика на омразата", посочи Кондов. Той даде пример с отношението към българите в Република Северна Македония. 

По думите му в последните 50 години виждаме различна реалност в геополитическата обстановка.

Илхан Кючюк: Дискусията по политиката на разширяване на ЕС трябва да бъде далеч по-задълбочена

"Втората година на непровокираната агресия на Русия срещу Украйна доведе до твърд отговор от страна на ЕС, въпреки че трябваше да направим много жертви и обществата понесоха товара. Въпреки това ние искаме да запазим международния ред, основан на правила, който гарантира стабилност", коментира той. 

Министърът подчерта, че България подкрепя Украйна от началото на войната и спазва решенията на българския парламент. "Ние сме готови да допринесем и за следвоенното възстановяване на Украйна. Също така България подкрепя решението да се даде статут на държава кандидат за членство в ЕС на Украйна", заяви той. 

Иван КондовИван КондовИван Илиев Кондов е назначен за служебен министър на външните работи с указ на президента Румен засегна и темата за Турция. Отбеляза, че тя също е държава кандидат за членство в ЕС, също така е основен партньор на Съюза в много сфери, вкл. миграцията. Той изрази надежда, че ще бъде определен по-положителен дневен ред в ЕС за Турция. Отбеляза също, че имаме много добри примери за сътрудничество в сферата на енергийните доставки. Кондов изброи и проекти, с които си сътрудничат България, Румъния и Гърция. 

Силата на Европа зависи от нашето обединение, подчерта той. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини