Илхан Кючюк: Дискусията по политиката на разширяване на ЕС трябва да бъде далеч по-задълбочена

  • 16 май 2023 11:10

  • 321
  • 1
Илхан Кючюк: Дискусията по политиката на разширяване на ЕС трябва да бъде далеч по-задълбочена
© Булфото

Дискусията по политиката на разширяване на Европейския съюз трябва да бъде далеч по-задълбочена. Това заяви евродепутатът и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е, който участва в откриването на провеждащия се в София форум „ЕС се среща с Балканите“ (EU meets the Balkans). 

„След като Европа беше забравила за войната, днес на европейска територия имаме отново война. Поставят се под въпрос изконни демократични ценности. Суверенитетът и идентичността на една нация са жестоко потъпкани. Няма как международната общност да не бъде единна", каза евродепутатът.

Европейски лидери са у нас на форум за интеграцията на Западните Балкани

По думите му мнозина са очаквали Европейският съюз да бъде слаб – след ковид пандемията, достатъчно изтощен икономически и дори политически, с невъзможност да построи консенсус след инвазията на Русия в Украйна. "Но Европейският съюз излезе по-силен. Направи заявката, че ще продължава да подкрепя Украйна докогато е необходимо, с всички сили, за да може мирът да възтържествува. Този мит не може да бъде някакъв мир, а трябва да се основава на международните правила“, посочи Кючюк пред участниците на форума. 

Булфото

Според Кючюк регионът на Балканите е изправен също пред големи предизвикателства. „Бихме отчели много положителни констатации. Сред тях са визовата либерализация, свързана с Косово. Най-накрая, след толкова години, вече гражданите на Косово могат да пътуват свободно. Направиха се първи и много важни стъпки и политическият сигнал беше даден – Албания и Република Северна Македония започват преговорен процес, но това не е достатъчно. Даде се статут на кандидат-член на Босна и Херцеговина", посочи той.

Според него същинската и задълбочена интеграция трябва да продължи с още по-голяма сила. "Не просто държавите и техните институции да бъдат включени в преговорния процес, а те да бъдат включени доста по-рано в политиката по разширяване на ЕС“, коментира още евродепутатът. 

Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е коментира още, че мнозина поставят въпроса за това дали Турция трябва да продължи пътя си към Европейския съюз. „Да, ако има желание за реформа“, смята той. 

Булфото

„Геополитическите предизвикателства пред Европейския съюз са немислими, ако не обединим усилия. На този форум трябва да направим точно това, защото той е платформа за обмен на идеи между политици, общественици и млади лидери“, допълни още евродепутатът. 

Форумът, който се организира за втора поредна година, е посветен на стратегията на ЕС към региона на Балканите. Той е организиран от Европейския либерален форум, подкрепен от партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
321 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
боко турската сперма

2023.05.16 | 11:19

1
мангалите в ес ха ха

Добави коментар

Водещи новини