"Възраждане" поиска драстични мерки срещу войната по пътищата

  • 10 май 2023 13:18

  • 757
  • 2
© Novini.bg

Поводът за днешния брифинг е очевидното пренареждане на програмата на Народното събрание съобразно с пренареждането на дневния ред на обществото. За съжаление, в последните години, месеци и дни виждаме, че т.нар. война по пътищата отнема все повече и повече невинни човешки животи. Това каза на брифинг в кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Петър Петров, предаде репортер на Novini.bg.

За съжаление, това сякаш не трогва законодателния орган, който би следвало много отдавна да настрои дневния си ред, за да еагира на тази война по пътищата и да спре погубването на все повече невинни човешки животи. Едва днес чухме, че се прави опит в правна комисия да бъдат разгледани в спешен порядък част от внесените законопроекти, касаещи санкциите за убийства на пътя. Народното представителство за пореден път се прави, че не забелязва законодателните промени в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията против транспорта, които "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" внася в 47-то Народно събрание, 48-то Народно събрание и отново сега, които касаят завишаване на санкциите и ефективна борба с убийците на пътя, заяви Петров.

Той отбеляза, че "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" се опасяват, че законопроктът им няма да бъде разгледан заедно с останалите два законопроекта.

Ние за пореден път внесохме законопроект, в който се предлагат мерки за борба с убийствата, които се случват по пътищата на България. Нашият законопроект предлага промени в няколко посоки. На първо място – драстично завишение на наказанията "лишаване от свобода" в случаите на нанасяне на телесна повреда или смърт, тъй като в момента се дават наказания, които не са адекватни, а в някои случаи са смехотворни, не са малко случаите и на предсрочно освобождаване. На това трябва да се реагира, защото в обществото съществува убеденост, че няма справедливост при налагането на тези наказания. В противен случай чувството на безнаказаност у извършителите ще вирее, подчерта зам.-председателят на ПГ на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател".

Другото наше предложение, което олицетворява ефективна борба с убийствата на пътя, е отнемането на моторните превозни средства. Колите убийци трябва да бъдат извън пътя. За да се случи това ние от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" предлагаме както конфискация на автомобилите на установено пияни и дрогирани шофьори, на установени с изключително висока скорост водачи и на такива, които управляват без свидетелство за управление на моторно превозно средство по една или друга причина. Предлагаме както конфискация, така и временно отнемане на автомобилите на тези хора за срок от 1 до 5 години, обяви Петър Петров.

Надявам се този законопроект да бъде разгледан и приет, тъй като не съществува никакъв друг ефективен инструмент срещу убийците на пътя, срещу хората, които се чувстват безнаказани, срещу хората, които карат с изключително висока скорост както в градовете, така и извън населените места, срещу хората, които карат след употреба на наркотици или други упойващи вещества, срещу хората, които карат без свидетелство за управление на МПС или след като им е било отнето, каза още Петров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
757 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.10 | 15:15

2
ИЗРАЖДАНЕ да го духат
русия е кенеф

2023.05.10 | 13:42

1
всички от израждане в затвора! Това са мерките.

Добави коментар

Водещи новини