Министър Пеканов: Въвеждането на еврото ще доведе до редица позитиви за страната ни

  • 09 май 2023 09:36

  • 604
  • 5
©

Тази дискусия ще постави две важни теми - нашият път за поемане на еврото и ролята на обществото. Това заявипредседателят на НС Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети.

Този дебат има много навременно място, обществото очаква много аргументи - не само такива, които разделят, но и такива, които предоставят едно информирано решение, каза още той.

 Желязков пожела ползотворна работа и да се убеди хората, че това е правилният път за икономическото развитие на страната ни.

Министър Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, поздрави всички с Деня на Европа. "В основата на ЕС е идеята за мирна и обединена Европа. Днес ни събира една тема, която е много важна - икономическия съюз и единна валута. Всеки български граждани ще усети влизането в еврозоната", каза той и доплни, че от 20 години България не изпълнява автономно паричната си политика, но това е довело до една стабилност.

В Министерски съвет ще дискутират приемането на еврото

По думите му влизането ни в еврозоната е една сериозна трансформация на икономикаа ни и всеки български гражданин трябва да е сигурен, че институциите ще ги защитят. "Въвеждането на еврото ще доведат редица позитиви за България - ще ни спестят редица разходи, а и ще седим по-стабилно на картата и ще сме там, където се взимат решения. Работата не е спряла, текат редица процедури за въвеждането на еврото като пълноценна валута в страната. Това ще е най-големият двигател за редица решения. ЕС е най-големият икономически съюз в света, това прави еврото една от най-използваните валути в света. Ние трябва да искаме да се част от тази сила, която движи света", каза още Пеканов.

"Сувернитета в 21 век е ти да си част от решенията, да си на масата - там, където се взимат решеният. Трябва да правим Бълария по-силна и да с това да правим Европа още по-силна", каза той.

Подуправителят на БНБ Нина Стоянова заяви, че нашето общество има нужда от подобни дискусии, за да може да се отговори професионално и кометентно на всички въпроси, които хората имат и това да премахва почвата за страховете за въвеждане на еврото. 246 млн. европейсци ползват еврото като валута, каза тя.  По думите ѝ се подготвя закон. "В много тясна връзка се с ЕЦБ. Трябва да станем участник от редица системи", каза Стоянова.

Методи Методиев, зам.-министър на финансите, заяви, че общата валута е символ на ангажираността на България към Европа. Служебното правителство продължава работа за подготовката на страната ни с ускорени темпове. България ще е готова да въведе еврото през 1 януари 2025 г. Роботи се по редица закони и мерки за въвеждането на еврото у нас, каза още Методиев. Той подчерта, че европейските дерогативени правила започват да действат с пълна сила.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
604 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ЩЕ СИ КУПУВА ПРАШКИ

2023.05.09 | 11:24

5
С ВАЛУТАТА :) bazar. bg/obiava-40637815/prodavam-prashkite-na-sofiia-paleolog

2023.05.09 | 10:35

4
наско еврото трябва най-накрая да разбере, че българите не искаме еврото! ако трябва и на друг език ще му го кажем, напишем, изпеем!
dom

2023.05.09 | 10:24

3
glupav pe dal az sam vav germania i licno znam kakvo donese evroto naemat na tri staen apartament beshe 500 marki a sega bokluk e 1000e benzinat pri marka beshe 1,4 marki a sega bokluk e 1.9 e mnogo e dobre nali bokluk

2023.05.09 | 10:23

2
Пекасранов дати еб.. потката майчина.

2023.05.09 | 10:23

1
Оо нене

Добави коментар

Водещи новини