Демерджиев към австрийския си колега: Шенген има нужда от България

  • 20 април 2023 11:54

  • 253
  • 0
Демерджиев към австрийския си колега: Шенген има нужда от България
© МВР

В рамките на визитата в Австрия вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. проведе среща с колегата си Герхард Карнер, федерален министър на вътрешните работи на Република Австрия.

Акцент в разговорите бе поставен върху скорошното положително решаване на въпроса с членството на България в Шенген. Министър Демерджиев изрази задоволство от интензивните контакти между двете държави през последните месеци и потвърди готовността на страната ни за постоянен и открит диалог и съвместни действия за укрепване на доверието.

Ефективното противодействие на нелегалната миграция и засилване на доверието в Шенгенското пространство са наша обща цел. Шенген има нужда от България, заяви той и подчерта, че България продължава да изпълнява всички ангажименти като външна граница на ЕС и допълнително засилва приноса си в общите усилия за намаляване на нелегалната миграция и вторичните движения.

Вътрешните министри направиха преглед на изпълнението на Плана за действие между Австрия и България и отчетоха, че той вече дава конкретни резултати. В този контекст министър Демерджиев запозна австрийския си колега със стартиралия през месец март пилотен проект с Европейската комисия, надграждащ двустранния план - за бързи процедури по убежище и връщане на българо-турската граница. Припомни, че с Европол страната ни работи по създаването на целева оперативна група с оглед постигането на още по-ефективен обмен на информация и координация на съвместни операции срещу каналджийските мрежи и бърз отговор на заплахите за сигурността. Българският вътрешен министър изрази увереност, че резултатите от общите инициативи и дългогодишното ползотворно сътрудничество ще доведат и до присъединяването ни към Шенген.

Австрия настоя ЕК по-бързо да ни даде пари за границата, няма да ни пуска в Шенген

Министър Демерджиев посочи, че миграционната обстановка остава динамична. През 2022 г. миграционният натиск към България бе четири пъти по-висок спрямо 2021 г. От началото на годината опитите за нелегално преминаване на границите на вход са с близо 45% повече в сравнение със същия период на 2022 г. Най-чувствителна на вход е българо-турската граница.

Работим активно с Турция на всички нива, в диалог сме и със Сърбия. Ползваме капацитета на Фронтекс и Европол, допълни той.

Усилията на България за приемане на положително Решение от Съвета на ЕС относно присъединяването към Шенген, бяха тема и на срещата на министър Демерджиев с  Барбара Каудел-Йенсен, съветник по европейските въпроси на федералния канцлер. Подчертани бяха поддържаните много добри и  отношения между България и Австрия както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС. Заявена бе готовност за още по-активно и засилено сътрудничество по всички теми от взаимен интерес.

По време на визитата в Австрия делегацията на Министерството на вътрешните работи взе участие в конференция, посветена на борбата с трафика на хора, организирана от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Паралелно бе проведена и работна среща на висшите професионални ръководители на правоохранителните структури на двете държави.

Владимир Василев
253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини