Проф. Киров: Ротационен избор на председател на НС е неконституционен, възможни са избори през юли

  • 13 април 2023 10:57

  • 347
  • 1
Проф. Киров: Ротационен избор на председател на НС е неконституционен, възможни са избори през юли
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Средата на юли биха могли да се проведат едни предсрочни парламентарни избори, струва ми се, че президентът затова и забърза процедурата по свикване на НС, най-вероятно ще го направи и за тази за сформирането на правителство.

 Това каза за "Твоят ден" проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право.

"Непонятно е за мен и за хората в сферата защо се търси нестандартно решение в стандартна ситуация. Решение за ротационен избор на председател и предварително определяне на мандата му, е конституционно недопустимо. Когато се избира такъв, нормално е да е за целия срок на парламента", заяви професорът. 

По думите му председателят на НС назначава администрацията. "Ако през два месеца има нови председатели, които провеждат кадрова политика, ще настъпи хаос в парламента. Ако ГЕРБ и ПП постигнат джентълменско споразумение, че този председател, когото изберат сега, ще подаде оставка след 2 месеца, за да бъде избран следващ, това никой не може да го предотврати. Ако обаче този човек откаже да си подаде оставката, какво ще стане?", попита реторично той.

Според него би могло да се опита да се направи коалиционно правителство. "Дори да се случи, това ще продължи до местните избори, защото коалиционните партньори ще сблъскат интересите си - всеки ще иска да се намести в местната власт", коментира Киров.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
347 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.04.13 | 11:07

1
❤️Аз съм 55-годишно момче Емѝ... ) Млад амбициозен SEX модел на OnlyFans) Моля, вижте моите откровени голи снимки със други мъже, като кликнете тук ➤ Ja.cat/id369033 :))

Добави коментар

Водещи новини