Васил Велев: Необходимо е правителство на широка основа, депутатите да се смирят

  • 13 април 2023 09:40

  • 256
  • 2
Васил Велев: Необходимо е правителство на широка основа, депутатите да се смирят
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Бюджет без редовно правителство няма да може да изпълни целите, които страната си поставя. Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Предизборното наддаване за гласове в предишните парламенти доведе до сегашната ситуация, в която без да увеличаваме разходите и без да предприемаме нови политики, имаме дефицит, които е два пъти по-голям от допустимия. Необходимо е правителство на широка основа, дори първите две партии не са достатъчни. Трябва да има смирение в нашите избраници. Те са излъчени с 40% от гласовете. Едно крехко мнозинство няма да е достатъчно представително за управлението на страната".

Една картина, в която половината от депутатите се мъчат да направят това, което е разумно и правилно, а другите се упражняват в реторика и популизъм, гледайки към следващите предсрочни избори, ще доведе до фалита на държавата, предупреди Велев.

Бизнесът иска ръст на ДДС, синдикатите - Данък "Свръхпечалба"

Ако не променим траекторията, по която се движим, трябва да очакваме катастрофа, обясни той.

"В сегашната ситуация имаме очертаващ се дефицит от 12 милиарда. Правилното решение е увеличаване на ДДС и намаляване на разходите. Трябва да се проведат и редица непопулярни реформи-в енергетиката, здравеопазването и пенсионната система. Да се спре раздаването на калпак, когато говорим за социално подпомагане. Социалната политика трябва да бъде таргетирана, другото е разхищение на средства. Административната реформа също би имала отпор, защото е свързана със съкращаване на персонал. Имаме много раздут щат в администрацията".

Бюджетите за следващите няколко години трябва да се замразят, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

"Това не означава непременно намаляване и замразяване на доходите".

Според разчетите, които се правеха, когато се приемаше удължителния закон,  бюджетът може да издържи до месец май, посочи той.

"Приемането на бюджет, какъвто ни харесва, и изпълнението му от служебния кабинет не е алтернатива, защото води към катастрофа".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
256 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1232

2023.04.13 | 10:32

2
Тоя не е мерило за всичко само акъли ръси .

2023.04.13 | 09:51

1
А тоя помияр защо постоянно ни го сервирате, единственият "бизнес", който е въртял беше приватизирания през 90-та година държавен фонд ТНТМ. От правителството на Луканов.

Добави коментар

Водещи новини