Васил Велев (АИКБ): Ако не се промени нищо, и в следващите години ще бъдем с дефицит над 3%

  • 01 юни 2023 10:07

  • 464
  • 4
Васил Велев (АИКБ): Ако не се промени нищо, и в следващите години ще бъдем с дефицит над 3%
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"ГЕРБ и ПП-ДБ заедно имат 19,6% от гласовете на всички българи, които имат право на глас. 81% близо са гласували не за тях, не ги харесват. Не може с 19-20% подкрепа да се правят непопулярни мерки. Имаме нужда от правителство с максимално широка парламентарна подкрепа."

Това мнение изрази в интервю за БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Ако се постигне експертно, изчистено от спорни личности правителство на широка парламентарна основа, ще бъде възможно провеждането на непопулярни и отлагани реформи, смята той.

"Ако вие имате в парламента половината опозиция и целият народ извън парламента в опозиция, естествено, че няма да можете да направите тези реформи."

Според него сега на практика продължаваме траекторията, зададена от предходните два-три парламента.

"Грешната траектория, зададена от предходните парламенти – голям дефицит, прекомерни харчове, не според възможностите. Ако продължаваме по тази траектория, ще финишираме с 6-7% дефицит, за което ще ни трябва финансиране от порядъка на 11-12 милиарда лева."

Фискалният резерв е в състояние, което не налага спешно теглене на нов дълг, въпреки че сме на отрицателна територия, отбеляза Велев. Той добави, че миналата година по това време е имало излишък.

Колко голяма е дупката в хазната?

"Ако миналите парламенти включиха машината, бомбата, която тиктака, сега не режем някоя от жичките, така че да го спрем. Оставяме си машината да тиктака, както е настроена от предходните парламенти и тя ни води до неизбежно взривяване."

По-страшното е, че това е средносрочен проблем, той не е само за тази година. Ако не се промени нищо, и в следващите години ние ще бъдем на дефицит над 3%, предупреди Васил Велев в предаването "Преди всички".

Има голямо изоставане на публичните инвестиции, алармира той. По думите му по-страшен е спадът в частните инвестиции.

Тази година ще съберем приходи, които са значително по-големи от миналогодишните, но ръстът им ще бъде по-малък от този на разходите, които са прекомерни и изпреварват в пъти инфлацията, заяви председателят на АИКБ.

Средносрочният бюджет е счупен и трябва да се поправя, а за целта е необходима широка парламентарна подкрепа, защото това предполага непопулярни мерки, коментира Васил Велев.

Опасността от гръцки сценарий е факт, изтъкна той и подчерта, че пътят за привеждане на дефицита в нормални размери е съкращаване на разходите. Бюджетът, зададен от предходните парламенти, е разточителен, категоричен е Велев.

"Ако сега се отложат разходи и се прехвърлят в следващи години, ние ще замажем положението за няколко месеца, което след това ще се върне като бумеранг с още по-голяма сила. Едно крехко мнозинство не е в състояние да направи това, от което страната има нужда."

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
464 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Да се знае кой е тоя :)

2023.10.21 | 06:03

4
Последният директор на републиканския център на ТНТМ е Васил Велев - син на ген. Георги Велев - зам.-началник на ГУ на Строителните войски. На 22 февруари 1990 г. ТНТМ е преобразувано във фондация "Еврика" - за развитие на научното и техническото творчество на младежта. При създаването й фондацията "гълта" 53 млн. лв. народна пара от фонда ТНТМ. Отделно към нея се прехвърля собствеността на 31 фирми от цялата страна ("Орион", "Метаком", "Спектър", "Интеграл", "Темп" и др.) Генерален директор на "Еврика" естествено става дотогавашният шеф на ТНТМ Васил Велев. В интервю през 1993 г. той твърди, че имуществото на фондация "Еврика" е 49 688 900 лв., а постъпленията през 1992 г. - 24 418 000 лв. След "Еврика" Васил Велев е управляващ съдружник на "БИК Холд" ООД, а от 1999 г. - изпълнителен директор на "Стара планина Холд" АД. Това е същият онзи холдинг, който през 2003 г. се забърка в скандала за нерегламентирано строителство в 11 апетитни имота в Южния парк.
КВИ ЕКСПЕРТИ

2023.06.01 | 11:36

3
СИ ВАДИШ ОТ ГЪ ЗЪ БЕ, ИДИЪТ!
НЕМАТЕ ЛИ ОГЛЕДАЛО

2023.06.01 | 11:34

2
ДА СЕ ВИДИТЕ, ЧЕ СТЕ СТАДО ТЪПИ ЖИВОТНИ!
1340 ГОДИНИ

2023.06.01 | 11:33

1
СЕ НАС ИРАТЕ И РАЗМАЗВАТЕ БЕ! ПСЕТА!

Добави коментар

Водещи новини