Румен Радев призова за единно съдържание в учебниците

  • 28 март 2023 12:55

  • 951
  • 23
Румен Радев призова за единно съдържание в учебниците
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на призова на конференция в резиденция Бояна за единно съдържание на учебниците по български език и литература, история и география.

„Затова и този въпрос ще стои – да се подложи на дебат дали само един типизиран учебник или много учебници. Но голяма та цел е може ли да постигнем обединение на нацията, ако децата нямат една типизирана представа за България и света. Нашите учебници ще бъдат ли те бизнес за някои или прокарване на цели за влияние за други“, коментира държавният глава.

Радев призова образованието да бъде водеща национална цел. Ако искаме държавата ни да се развива успешно, трябва да заложим на силна образователна система, подчерта той.

Според него без образование не може да бъде говорено за високотехнологични производства и високо добавена стойност. „Не може технологичният прогрес да бъде превърнат в икономически растеж, а оттам в по-висок стандарт и качество на живот. Не може да говорим за съвременна сигурност без образование“, посочи той.

Ако искаме държавата да се развива успешно в един все по-динамичен и оспорван свят, трябва да заложим на силно образование, на по-голям дял на образованието в държавния бюджет, на нови прогресивни методи, водещи към устойчиви знания и умения, които да подготвят младите хора за предизвикателствата на бъдещето, каза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Президентът: Не се повдига темата за издигането на образованието в стратегически национален приоритет

Образованието е водещ елемент от нещо много по-важно и всеобхватно – духовното развитие на младите хора. Преди да бъдат добри инженери, IT специалисти, лекари, следователи, успешни граждани на света – трябва да бъдат достойни и пълноценни граждани на България, посочи държавният глава. 

„Модернизацията, дигиталната и зелената трансформация, повишаването на благосъстоянието, на стандарта и качеството на живот няма да имат този принос за развитието ни като държава, ако не успеем да предадем на идните поколения историческата памет, ценности и нашата благородност“, каза още Радев.

Ще могат ли младите хора да оценяват по достойнство достиженията на глобалното човешко развитие, ако те не познават достатъчно и не се гордеят с огромния принос на България в културното развитие на човечеството, каза президентът. 

„Ще могат ли нашите млади хора в бъдеще да устояват на изкушенията и натиск в едно силно агресивно глобално пространство да устояват своята българска национална идентичност, ако не направим така, че българските автори да не отпадат и да бъдат подобаващо изучавани в учебниците по български език и литература“, добави Радев.

Държавният глава отбеляза, че трябва да бъде анализирано съотношението количество – качество и разположението на съдържанието в отделните класове, програми и дисциплини. „Дали младите хора ще могат да устояват на предизвикателствата на бъдещето, ако в учебниците по история нашата история се пренаписва или се подлага на насилствена забрана“, каза още той и добави, че е важно да бъде отговорено на тези въпроси.

„Говорейки за тежките демографски проблеми, няма ли опасност да угаснем духовно преди да сме се стопили физически и не е ли физическото чезнене на нашата нация резултат от морална и духовна деградация“, каза Радев и допълни, че тези неща са дълбоко свързани.

Президентът посочи, че тук идва въпросът дали страната ни ще бъде адекватна на сериозните предизвикателства на бъдещето със сегашните учебни програми и учебниците по български език и литература, история и география. „Ще бъдем ли адекватни с тяхното съдържание и с начина, по който тези учебници се създават, контролират и отпечатват“, каза Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
951 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
народа

2023.03.29 | 17:56

23
Тази червена епидемия сега иска и това поколение да поквари.

2023.03.28 | 15:53

22
Наредисе до Борисов Гешев и Пеевски майк ….
Емѝ...

2023.03.28 | 13:15

4
шапкаро иска всичко да му е "типизирано", щото е малко тъп и не може да чете добре.

2023.03.28 | 15:42

21
Е то за шапкаро тиквен ли говориш, щото той с това е известен, че не може да чете, само дето е много тъп.

2023.03.28 | 15:41

20
Абе Румба проста защо в авиацията не учите по един учебник и не летите само да един самолет по двама на седалка за да ги го туряте в ГЗ и да се сближавате.

2023.03.28 | 15:36

15
Слабоумен комунист фатмак

2023.03.28 | 15:40

19
КАК Е ВЪПРОС ОТ ТЪПАК, ПО-СЛАБОУМЕН Е ЗАЩОТО РУМЕН РАДЕВ Е ШИБАН В ГЗ ОТ ТУРЦИ БОЛШЕВИК.

2023.03.28 | 15:38

17
По слабоумен ли е от болшевика тиквен или как.

2023.03.28 | 15:39

18
ФАТМАКА СИ МИСЛИ ЧЕ ТОВА СА УСТАВИТЕ ОТ КАЗАРМАТА

2023.03.28 | 15:36

16
пълен идиот

2023.03.28 | 15:35

14
Тоя каун всичко оправи,та и до образованието стигна .

2023.03.28 | 15:35

13
РУМЕН РАДЕВ НАЛИ Е НЕГРАМОТЕН ФАТМАК И ЗАТОВА ВСИЧКО КОЕТО НЕ Е ЕДНАКВО ГО ДРАЗНИ.

2023.03.28 | 15:22

12
да Премахнете цялата лоша ЛГБТ пропаганда.

Добави коментар

Водещи новини