Министър Явор Гечев: Ще защитим българските рибари и икономическите интереси на страната

  • 27 март 2023 21:40

  • 691
  • 2
Министър Явор Гечев: Ще защитим българските рибари и икономическите интереси на страната
© Министерство на земеделието
Слушай новината Слушай новината

Министерството на земеделието защитава българските рибари и икономическите интереси на страната. Това заяви министърът на земеделието Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. на среща с капитаните на задържаните на 23 март три български  риболовни кораба от страна на румънските власти, цитиран от пресцентъра на Министерство на земеделието.

В срещата участваха дистанционно посланикът на България в Румъния Радко Влайков и Мирослав Енков, консул в Букурещ. Министър Гечев беше категоричен, че все още няма официална информация за извършено нарушение, а агроминистерството активно ще следи случая и ще оказва необходимото съдействие.

Министерството на земеделието и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) все още не са получили официален документ, който да посочва на какво основание тези български кораби са задържани на пристанището в Констанца, каза по-късно на брифинг заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Той поясни, че преценка какви следващи стъпки могат да бъдат предприети от засегнатите страни може да се направи, след като бъде получен съответният документ от румънска страна.

ИАРА все още не е получила никакви документи от Румъния по случая със задържаните български кораби

Георги Събев подчерта, че обект на проверката са били общо пет риболовни кораба, плаващи под български флаг, които са осъществявали законна дейност в общностни води на Европейския съюз (ЕС) в Черно море, на около 50 морски мили от румънския бряг, като уловът на борда е бил от калкан и черноморска бодлива акула.

„Рибарите и капитаните могат да разчитат на подкрепата на българската администрация“, посочи на брифинга изпълнителният директор на ИАРА доц. Ваня Стаматова.

В заключение заместник-министър Събев увери засегнатите страни, че работата по случая продължава, а  Министерството на земеделието ще предприеме всички възможни законови действия в подкрепа на сектора.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
691 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Човек

2023.03.28 | 04:23

2
Защо трябва да купувам българско скъпо ако има внос но е по евтино? За да храним българския картел. Ние обикновенните хора които живеем на една нищожна заплата отказваме. Да стачкуват, няма да си купя скъпо за да ви пълня джобовете
Българин

2023.03.27 | 22:48

1
Къде е българската риба Гечев, храним се с внос само????????

Добави коментар

Водещи новини