ИАРА все още не е получила никакви документи от Румъния по случая със задържаните български кораби

  • 26 март 2023 15:36

  • 553
  • 1
ИАРА все още не е получила никакви документи от Румъния по случая със задържаните български кораби
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) все още не е получила официални документи, разкриващи детайли около задържането на българските риболовни кораби от румънската страна.

Това каза пред БТА директорът на агенцията доц. д-р Ваня Стаматова. "От румънска страна няма постъпило нищо официално за това какво точно се е случило. Имам информация, че българските инспектори, които са участвали в тази съвместна проверка, са оказали съдействие на нашите рибари и са помолили румънските си колеги корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Това е информацията, която имаме към момента. Ще помогнем с каквото можем в рамките на нашите правомощия“, каза тя.  

Шефът на ИАРА: Вероятно в понеделник ще има повече яснота за задържаните български кораби в Румъния

Доц. Стаматова не потвърди, че българските кораби са задържани в общоевропейски териториални води, а не в румънски, като отново се позова на липсата на официален доклад по случая от северната ни съседка. “Поискали сме по официален път въпросната забрана от румънките власти, на базата на която е направено задържането. До момента не сме получили такава. Пак казвам - не мога да кажа къде точно са били заловени нашите рибари. По време на проверката корабите са задържани по основание, че с тях е извършван незаконен улов. Проверката е била съвместна, заедно с гранична полиция на Румъния“, обясни още директорът на ИАРА.  

В Бургас Стаматова обяви, че рибари са поискали оставката ѝ заради обвинения за бракониерство към тях от нейна страна. “Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които са били заловени, бракониери. Дали са такива може да каже единствено съдът. Към този момент не мисля, че има необходимост да подавам оставка. Ако съм била разбрана неправилно, отново се извинявам на рибарите и пак казвам – ИАРА ще им окаже пълно съдействие, според правомощията, които има“, каза тя.

Припомняме, три български кораба с общо десет български моряци бяха задържани на Пристанище - Констанца в Румъния. Плавателните съдове са ескортирани от румънските власти минути преди полунощ на 23 март. Установени са на 50 мили източно от Констанца, като са били спрени за проверка и отправени към военното пристанище на Констанца - Порт 1, обявиха от българското посолство в Румъния. 

Филип Епитропов
553 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.26 | 16:26

1
Мини ли са ловували у реката?

Добави коментар

Водещи новини