Явор Гечев: Вече има както успокояване на цените на храните, така и добри промоции

  • 26 март 2023 20:17

  • 815
  • 6
Явор Гечев: Вече има както успокояване на цените на храните, така и добри промоции
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ще паднат ли цените на храните, след като държавната платформа за сравнение при основните хранителни продукти заработи?

Темата коментира министърът на земеделието Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. в предаването "Защо, господин министър?" по БТВ. "В сайта, който направихме, хората могат да сверят цените в градовете. Надявам се скоро да могат да съпоставят и минималните цени, които самите хранителни вериги ще предоставят. Сайтът е foodprice.bg и в Google също вече се индексира. Постарахме се той да е лесно достъпен. Той е за потребителите, за медиите и за всички, които искат да намерят адекватна, нормална и гарантирана като произход информация от правивителството", посочи министър Гечев.

Стартира сайтът за цените на храните: Каква мярка предприе държавата срещу скъпите стоки?

"Вече на обществено обсъждане е и Наредбата за централния регистър към Агенцията за безопасност за храните. Така ще имаме цялостната информация по цялата верига на доставки, за да може и самите институции да проверяват не само качеството на храната, но и ценообразуването. Цените, които към момента се виждат на сайта, са средните цени, които се измерват. Голяма част от хранителните вериги казаха, че ще участват в тази инициатива – ще предоставят най-ниските цени в дадената верига на даден продукт. Този продукт ще е маркиран по определен начин, за да се знае, че това е част от него. Те трябва да имат наличности на този продукт за цялата седмица, за да не се заблуждават потребителите. Ако не са сигурни в този продукт, по добре е да не го слагат в системата. Там ще са цените без промоции“, уточни отново министър Гечев.

Хампарцумян относно сайта за цените на храните: Полезен е само за създателите му, че изкараха някой лев

Според него вече има както успокояване на цените, така и добри промоции. "Веригите от следващата седмица вече ще предоставят информация, поне пет вериги обещаха да го правят", каза още той.

Филип Епитропов
815 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
лъжец

2023.03.27 | 02:41

6
С ТИГА ЛЪЖИ ГЕЧЕВ,СТАВАШЗАПЛАТА И ЛЪЖИ!! ПОТРЕСЕН,СКРИЙ СЕ ДА ТЕ ЗАБРАВИМ ПО БЪРЗО!! ЗА 7 МЕСЦА САМО. СИ НА ЗАПЛАТА И ЛЪЖИ!!!
лъжец

2023.03.27 | 02:39

5
С ТИГА ЛЪЖИ ГЕЧЕВ,СТАВАШ ПОТРЕСЕН,СКРИЙ СЕ ДА ТЕ ЗАБРАВИМ ПО БЪРЗО!!

2023.03.26 | 23:49

4
НАМАЛЕТЕ ГИ бе шопар ! Вдигнахте всичко със 100%..

2023.03.26 | 22:03

3
Май бъркаш стоки с изтичащ срок, с промоции.

2023.03.26 | 21:40

2
Лайновоз

2023.03.26 | 20:49

1
Например 10 яйца или килограм пиле са на еднаква цена ли,да ви е@

Добави коментар

Водещи новини