За Великден пускат участък от скоростния път Ботевград-Мездра

  • 21 март 2023 11:50

  • 384
  • 2
За Великден пускат участък от скоростния път Ботевград-Мездра
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

За Великден е планирано да бъде пуснат за движение участъкът от 7,5 километра – обход на с. Новачeне, от скоростния път по направление Ботевград-Мездра. Това съобщи пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по, който инспектира строителството на пътя Видин – Ботевград в участъка между с. Лютидол и Ботевград при с. Новачене. Всеки километър магистрала и скоростен път в този участък и в този регион на България са изключително важни за региона и за хората, коментира министърът. 

Участъкът е част от лот 1 на скоростния път Видин – Ботевград, той е с отделно разрешение за строеж и ще бъде въведен в експлоатация отделно. Той напомни, че първото разрешение за строеж е от 2016 г. за участък от един километър, а в останалата си част разрешенията за строеж са основно от края на 2020 г.

Министърът посочи, че много по-рано е трябвало да се случи проектирането и строителството на скоростния път Ботевград – Видин, като допълни, че в момента се работи интензивно – на места по отчуждаване, на други места по строителство, а на трети по одобряване на Подробни устройствени планове. Министърът уточни, че в участъка, който е до Мездра, сега се прави процедура за изменение на Подробния устройствен план (ПУП), защото в сегашния е било предвидено пет от кръстовищата да бъдат на едно ниво. До около месец се очаква да има одобрен ПУП.

В началото на февруари служебното правителство отпусна малко над 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища и магистрали. Министърът Шишков тогава съобщи, че инспектираният днес участък също попада в обхвата на правителственото решение. Днес той уточни, че на строителя са изплатени 75 млн. лева.

В четвъртък се предвижда да има проверка на магистрала "Европа", като шест или седем километра от магистралата до ГКПП "Калотина" ще бъдат пуснати за движение също за Великден, каза Шишков. Министърът допълни, че се очаква и обходът за Бургас също да бъде завършен за предстоящия празник.

Министър Шишков: Магистралите ни са като скъпи дънки - с много кръпки и малко дупки

Десислава Станева
384 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
И

2023.03.21 | 16:27

2
Алкаш а проби взе ли комунис тъп алкохолик
И

2023.03.21 | 16:27

1
Алкаш а проби взе ли комунис тъп алкохолик

Добави коментар

Водещи новини