Гълъб Донев: Почитаме паметта на достойни личности, участвали в спасяването на българските евреи

  • 09 март 2023 14:04

  • 405
  • 0
Гълъб Донев: Почитаме паметта на достойни личности, участвали в спасяването на българските евреи
© МС
Слушай новината Слушай новината

Днес свеждаме глава, за да почетем паметта на достойни български граждани и да си припомним урока, на който те ни научиха и който трябва да предадем на следващите поколения – за човеколюбието и достойнството. В същото време ние скърбим и за хилядите жертви на Холокоста, които в годините на нацисткото управление, загубиха своя живот - милионите евреи, които останаха в концентрационните лагери.

С тези думи министър-председателят Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. се обърна към жителите и гостите на гр. Кюстендил, където се провеждат поредица от събития за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, съобщиха от правителствената информационна служба.  

Отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи

Премиерът Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. обърна специално внимание на Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи и приноса на т. нар Кюстендилска четворка - Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. „Четирима достойни кюстендилци, които точно преди 80 години на тази дата - търговец, адвокат, учител и депутат се събират, за да се противопоставят на престъплението, което се подготвя за депортацията на десетките хиляди български евреи. Не остават безучастни и мълчаливи пред  заплахата вагоните на кюстендилската гара да бъдат натоварени с техните приятели, съседи, съграждани, които да бъдат депортирани и предадени на смърт“, отбеляза министър-председателят.  

Премиерът Донев изтъкна и приноса на тогавашния заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев  - също депутат от Кюстендил, за спасението на българските граждани от еврейски произход. „Пешев събира съмишленици, народни представители, които се противопоставят твърдо и настояват за отмяна на заповедта за депортация на хилядите български евреи“, припомни Донев. По думите на министър-председателя тези български личности остават в историята на света като спасителите на българските евреи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини