"Възраждане" нападна журналист на "Дойче Веле" на пресконференция, ето защо

  • 09 февруари 2023 17:14

  • 1814
  • 13
"Възраждане" нападна журналист на "Дойче Веле" на пресконференция, ето защо
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

В редакционен коментар "Дойче веле" описва случилото се на днешна пресконференция на "Възраждане", на която журналист от медията е бил атакуван. 

Денят е вторник. Нашата дългогодишна кореспондентка в София Емилия Милчева подготвя репортаж от пункт за събиране на подписи за искането на партия "Възраждане" да бъде свикан референдум за запазване на българския лев. В сряда репортажът вече е на сайта на Българската редакция на Дойче Веле (можете да го прочетете тук: Кой и защо се подписва против еврото: репортаж от София).

Реакцията не закъснява: в четвъртък на извънредна пресконференция в БТА представители на ПП "Възраждане" атакуват Дойче Веле (ДВ) и журналистката Емилия Милчева заради въпросния репортаж. Тук обобщаваме твърденията на "Възраждане", подреждаме фактите и опровергаваме обвиненията.

"Възраждане" гони журналисти и говори за нови избори

Твърдение първо:

На пресконференцията в БТА Деян Николов от Инициативния комитет за запазване на българския лев започна разказа си така: "Тук в София се спира жена до наш пункт, която обявява, че е журналист от Дойче Веле. Името на жената е Емилия Милчева."

Фактите:

Това е вярно. Емилия Милчева е журналист и дългогодишен автор на Българската редакция на Дойче Веле. Тя е дълбоко уважаван обективен коментатор на събитията в България.

Твърдение второ:

"Същата (бел.ред. - Емилия Милчева) започва да разговаря с доброволците на пункта и в един момент, след като обменят най-различни приказки за това защо трябва да се запази българският лев, какви са мотивите, какви хора се подписват - възрастни, млади, добре облечени, образовани, необразовани, всякакви такива въпроси в тази посока - вади телефона си и започва да снима личните данни на хората, което е нарушение на няколко закона. Стига се дотам, че нашият екип веднага се обажда на 112. Полицията идва буквално след 10 минути и изтрива снимките от телефона на въпросната госпожа. А на същата е написан протокол предупреждение."

Фактите:

Докато подготвя репортажа, Емилия Милчева прави две снимки - за илюстрация на текста при публикуването му на сайта на ДВ. След като екипът от пункта за събиране на подписи се противопоставя на висок глас, Емилия Милчева веднага изтрива въпросните две снимки - пред очите на хората от екипа. И ги уверява, че щом не желаят, снимките няма да бъдат използвани. Тоест, когато полицията пристига, снимките вече са изтрити. Пред полицаите хората от екипа настояват снимките да бъдат заличени и от кошчето на телефона, което също веднага е свършено.

Твърдение трето:

"Впоследствие се оказва, че въпросната госпожа Емилия Милчева е пиар на "Доносническа България"."

Фактите:

Не познаваме партия "Доносническа България". Познаваме коалиция "Демократична България", от която е част Движение "Да, България". През 2017 година Емилия Милчева е подпомагала в продължение на четири месеца кампанията на "Да, България", като по това време не е работила като журналист. Оттогава насам тя не се е ангажирала с каузата на "Да, България" или "Демократична България".

Твърдение четвърто:

"Въпросното лице Емилия Милчева е минало през редица българоезични американски медии в България и явно е била изпратена да провокира."

Фактите:

Емилия Милчева работи за Дойче Веле. Както се подразбира от самото име на медията, Дойче Веле е германска, а не американска медия. И по-точно: ДВ е германска общественоправна медия, която се финансира от държавния бюджет на Федерална република Германия. Освен за ДВ, Емилия Милчева работи или е работила за "Тоест", ТВ1, Webcafe, Клуб Z, БиАйТи, "Класа", "Труд" и БТА.

Твърдение пето:

"В опит да извади лични данни, да наруши закона и след това най-вероятно да напише някоя помия в някоя българска медия или по-скоро американска българоезична медия."

Фактите:

Освен че е обидно, това изречение по никакъв начин не отговаря на истината. Въпросният текст на Емилия Милчева е обективен репортаж, в който без редакторска намеса се цитират мненията и аргументите на хора, които са против въвеждането на еврото.

Твърдение шесто:

"Това не е първият, вероятно няма да бъде и последният такъв случай."

Фактите:

Не знаем какво точно имат предвид представителите на "Възраждане". Но самите ние със сигурност можем да кажем, че това далеч не е първият случай, в който ставаме обект на атака от страна на тази партия.

Твърдение седмо:

"Ставаме свидетели на брутално потъпкване на основните понятия и концепции за демокрацията."

Фактите:

Да, това е вярно. Напълно вярно. В България наистина ставаме свидетели на брутално потъпкване на основните концепции за демокрацията. Ставаме свидетели на поредния опит за дискредитиране на журналисти и медии, което води до още по-голямо задълбочаване на кризата на доверие в българското общество. Свободата на словото и независимостта на медиите са основополагащи принципи за всяко демократично общество. Затова осъждаме атаките срещу журналист, който на терен отразява събирането на подписи и следвайки принципите на плурализма, дава дума и на тази част от обществото, която е против еврото.

Впрочем, от месеци чакаме отговор на едно наше запитване до партия "Възраждане", но така и не получаваме отговор. Още през септември миналата година нашият колега Александър Детев потърси отговор на въпроса какво точно се случва с парите на партия "Възраждане" - тема, която стана обект на обществен и медиен интерес и тази седмица.

Дойче веле
1814 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2023.02.13 | 10:35

13
дойче веле и сводобна европа служат на еврогей-наглосаксонците, работят срещу България и са агенти!

2023.02.09 | 19:16

5
някой може ли да каже разликата между ф шистите и възраждане

2023.02.09 | 23:52

12
Партията на хитлер беше национал- социалистическа партия , а сега русия иска да създаде такава и у нас с възраждане - бсп

2023.02.09 | 21:03

11
С коментара си будиш само съжаление

2023.02.09 | 19:20

6
Майка ти беден селяндур
ХЕГЕМОН

2023.02.09 | 19:27

10
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ СА С ВИНЕ! И ВРАГОВЕ НА БОГА! БОЙ!
ХЕГЕМОН

2023.02.09 | 19:25

9
ВЪЗРАЖДАНЕ, ВАС ЩЕ ВИ ПРЕБИЯ ОТ БОЙ АКО ПАК ИЗПУСНЕТЕ ГОВОРЕЩА СВИНЯ В СЪЗНАТЕЛНО СЪСТОЯНИЕ И НА КОПИТА!
ХЕГЕМОН

2023.02.09 | 19:23

8
АЗ КАЗАХ ЛИ БЕ КО ПЕЛЕ ТА ГАДНИ СВ ИН СКИ БЪЛГАРСКАТА РЕДАКЦИЯ ДА СЕ ЗАКРИЕ! МАЙКАТА С ВИНСКА, ЩЕ ВИ Е В А!
ХЕГЕМОН

2023.02.09 | 19:22

7
ЗАПОВЯДВАМ! ЖУРНАЛИСТИ, ПЕРСОНАЛ... ВСЕКИ СВЪРЗАН С ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, ДА СЕ ПРЕБИВА ОТ БОЙ! КЪДЕТО И КОГАТО БЪДЕ ЗАЛОВЕН!
Крум

2023.02.09 | 18:01

4
Ревете ревете продажни марионетки и мижитурки вашия край идва вашто мами мръсно....

2023.02.09 | 17:43

2
Значи Дойче веле потвърждава всичко казано от Възраждане? Или аз не разбрах нещо?
Петър Иванов

2023.02.09 | 17:49

3
Как да разбереш като си тъп!
Леле каква грозотия

2023.02.09 | 17:42

1
Ужас това представятели си поколението на какво прилича

Добави коментар

Водещи новини