Новият министър на културата: Човек, който живее в чужбина, вижда нещата по различен начин

  • 02 февруари 2023 19:45

  • 1402
  • 3
Новият министър на културата: Човек, който живее в чужбина, вижда нещата по различен начин
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Единственият нов министър в петия служебен кабинет на Румен Радев е този на културата. На мястото на проф. Велислав Минеков застава диригентът Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и.

"Занимавам се с музика от 5-годишен по препоръка на учителката от детската градина", казва в интервю за БНР новият министър на културата маестро Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и.

Втори мандат директор на Софийската филхармония, един от най-успешните културни мениджъри у нас. Диригент със световна слава, благодарение на който в последните години в България гостуваха големи звезди на класическата музика.

Румен Радев ще представи утре задачите на служебното правителство

Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и сяда на стола на скулптора проф. Велислав Минеков - три пъти досега служебен министър на културата: "Този трети мандат мина при огромно напрежение, не беше като другите два. Нашият път представляваше едно минно поле".

Още във вторник, на въпрос дали отново ще е министър, Минеков даде индикация, че май това ще му е за последно: "Да ви кажа честно, съм разколебан. Напрежението беше огромно. Не беше приятно. Тук се обръщаше повече място за скандалите..."

Скандалите в Министерство на културата бяха в изобилие. Най-големият от тях избухна през есента в Народния театър, когато режисьорът Александър Морфов надраска вратата на пиарката Велислава Кръстев в знак на протест, че е била плътно до Ахмед Доган на последните избори, въпреки новата си месторабота. Минеков застана на страната на Морфов, а значителна част от артистите лично се срещнаха с президента Румен Радев, защитавайки директора си Васил Василев в този конфликт.

От ДПС и днес отхвърлят това като причина скулпторът да си тръгне - Йордан Цонев: "Няма нищо общо със скандала. Аз не намирам Минеков да е свършил нещо полезно".

Новият министър често обяснява защо въпреки международната си кариера избира да работи в България: "Българите по принцип, когато имат възможност да останат в България или да заминат в чужбина, заминават в чужбина. Човек, който обаче живее в чужбина, вижда нещата по различен начин. За него нещата не са България или чужбина, а всяка една страна е равнопоставена", кава Тодоров.

"Когато някой тръгне да прави нещо в България, има много хора, които дори да нямат никакъв интерес от това, се опитват да попречат", допълва той.

 

Мая Йорданова
1402 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Маестро!

2023.02.02 | 20:33

1
Защо се съгласихте да лижете задника на чудовището в сараите, което 32 години спъва нормалното развитие на България по пътя към Европа и демократичния ,цивилизован свят?! Защо се съгласихте да станете подлога на доказан кремълски лакей и национален предател, какъвто е бъдещия Ви началник от село Славяново? И зад кого заставате, зад Александър Морфов, или зад сарайското нищожество , май е от женски пол, викат му Кръстева, а фирма на дъщеря й обслужва Народния театър? Всъщност, въпросът беше, ще оставите ли Народния театър в мръсните ръце на сарайското чудовище, така да се каже, новият султан, който държи на къса каишка и банкянските, и позитанските комунисти, но особено стяга каишката на СИКаджийската мутра!
Браво

2023.03.07 | 12:18

3
Истината е това , ама колко хора я виждат!?

2023.02.02 | 21:00

2
Пърдялник

Добави коментар

Водещи новини