Кметът на Павликени е избран в стратегическия борд на Програма "Интеррег Румъния-България" за Северен Централен район

  • 02 февруари 2023 14:40

  • 237
  • 1
Кметът на Павликени е избран в стратегическия борд на Програма "Интеррег Румъния-България" за Северен Централен район
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов е избран за член на стратегическия борд на Програма Интеррег Румъния-България, съобщиха от пресцентъра на общината. Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов беше избран за член на стратегическия борд на Програмата Interreg VI-A Румъния-България 2021 – 2027. В Съвета за управление на изпълнението на териториалната стратегия за интегрирано развитие по програмата инж. Манолов влиза като титулярен представител на Северен Централен район. Номинацията е направена от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България  (НСОРБ). 

Шестима са новите български представители в борда на трансграничната програма. От всеки от трите региона за планиране в Северна България са избрани по един титуляр и един заместник-титуляр. Заместник-титуляр от Северен Централен район е кметът на община Тутракан Димитър Стефанов. Номинациите за Северозападен район са кметовете на Мездра Иван Аспарухов и Белене Милен Дулев, а на Североизточния район – кметовете на Генерал Тошево Валентин Димитров и Каварна Елена Балтаджиева.

Сред ангажиментите на стратегическия борд ще бъдат подпомагането на управляващия орган в подготовката на пакети от документи за кандидатстване, наблюдение на хода на изпълнение на Териториалната стратегия по зададени индикатори, участие в процеса на избор на проекти за финансиране в рамките на стратегията.

Емануил Манолов: Ще продължим да обновяваме инфраструктурата на Аврен

Всяка от програмите за трансгранично сътрудничество има такива съвети. Те са изцяло нови структури, приложими за първи път през настоящия програмен период и ще функционират в допълнение към Съвместните комитети за наблюдение на програмите, допълва БТА.

Териториалната стратегия по програма Интеррег VI-А Румъния – България 2021 – 2027 в момента се подготвя, като в основата ѝ е разработването на велосипедния маршрут EuroVelo 6 и подпомагане на туристическите дейности, свързани с него. Индикативният бюджет за изпълнението на проекти в нейния обхват е 70,6 млн.евро. 

Участието в съвета е безвъзмездно, а подкрепа на членовете му ще оказва нарочно звено по програмата, което предстои да се сформира.

В периода 2018 – 2021 г. кметът на община Павликени беше в ръководството на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (НАЛАС), а в периода 2020 – 2021 г. беше президент на организацията. Под негово ръководство значително бе динамизирана работата на НАЛАС и  асоциациите от региона системно обменяха информация за мерките, въведени от местните власти в процеса на управление на кризата от ковид.

Мрежата продължи да осъществява дейности, свързани с насърчаването на процесите на демократизацията и децентрализацията в Югоизточна Европа, в съответствие с принципите на Европейската харта за местно самоуправление. През 2021 г. инж. Манолов беше избран за член на изпълнителното бюро на Съвета на Европейските общини и региони (СЕОР), припомниха от общината.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
237 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.02 | 15:10

1
Бая милиончета захлеби покрай кметството и ненужни проекти некачествени, продажната свиня, сега и покрай завода на вълка за бок,луци още ще захлеби, нищо че ще отровят целия район.

Добави коментар

Водещи новини