НС прекрати членството на България в Международната инвестиционна банка и в Международната банка за икономическо сътрудничество

  • 01 февруари 2023 17:15

  • 578
  • 3
НС прекрати членството на България в Международната инвестиционна банка и в Международната банка за икономическо сътрудничество
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие и на второ четене Законопроекта за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество. Текстовете от законопроекта бяха одобрени със 105 гласа "за" и  37 "против" от "БСП за България" и "Възраждане".

Денонсирането на споразуменията влиза в сила шест месеца от получаването на официалните уведомления, изпратени от правителството на България до Съвета на управителите на Международната инвестиционна банка (МИБ) и Съвета на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). С това се прекратява членството на България в двете банки.

На 24 януари т.г. законопроектът беше приет на първо четене в пленарната зала. От "Възраждане" и "БСП за България" бяха против неговото одобряване, както и срещу гласуването му на второ четене в рамките на същото пленарно заседание.

Депутатите разместиха дневния си ред и удължиха заседанието

В мотивите за законопроекта се посочва, че Русия е най-големият акционер в Международната инвестиционна банка и в Международната банка за икономическо сътрудничество. Във връзка с предприетите координирани действия на държавите-членки на Европейския съюз в контекста на ситуацията в Украйна, на заседанието на Министерския съвет (МС) на 2 март 2022 г. е прието решение, с което е дадено съгласие за предприемане на необходимите действия във връзка с участието на българската страна при формирането на обща позиция на държави-членки на Европейския съюз за прекратяване на членството им в МИБ и МБИС. Към общата позиция се присъединяват България, Полша, Чехия, Словакия и Румъния. Към нея не се присъединява Унгария. Процедурата по прекратяване членството на България в МИБ и МБИС изисква денонсиране от страна на Народното събрание на международните договори за учредяване на двете институции, посочват още от МС. 

При второто четене на законопроекта Димо Дренчев ("Възраждане") призова депутатите още веднъж да размислят преди да гласуват това решение. Той отбеляза, че денонсирайки тези споразумения, практически ще подложат двете банки на санкции. В резултат след една, две, пет години, когато войната приключи и санкциите паднат, Русия или Унгария, или и двете страни, ще са изкупили нашия дял и те ще си имат банки, а ние ще имаме евроатлантическа солидарност, коментира той. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
578 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.02.01 | 18:36

3
Чудесна новина, но България е кредитор там с бая милиончета! Изгорехме ли?

2023.02.01 | 17:40

2
Планът "фалирала България" си се изпълнява
Z Z Z Z Z

2023.02.01 | 17:38

1
За какво са ѝ на България участия в руски "банки", в които пари няма?

Добави коментар

Водещи новини